Z filmu Legenda jménem T-34

Z filmu Legenda jménem T-34 | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Rychle a zběsile na tanku bez psa. Legenda jménem T-34

  • 32
Před třemi lety se natáčel také na české půdě, mimo jiné v okolí hradu Loket nebo v Terezíně, mihl se v něm Josef Carda a v sobotu má válečný snímek Legenda jménem T-34 tuzemskou televizní premiéru na programu ČT2.

Platí o něm, že podobně jako někdejší polský hit Čtyři z tanku a pes posadil do železného obra kvarteto hrdinů, ovšem bez psa a za zcela jiných okolností. 

Ruský režisér Alexej Sidorov má na kontě úspěšný krimiseriál, boxerské drama a pověst filmaře, který chce dokázat, že akční žánr není výhradně doménou Hollywoodu. 

V případě Legendy jménem T-34 sice na podporu své teze vymyslel dost krkolomnou historku, ve které ruští zajatci naplánují útěk poničeným tankem, v němž měli posloužit Němcům jako cvičný terč, ale zato si dal záležet na dobových detailech. 

Film Legenda jménem T-34

Patří k nim armádní uniformy, dekorace vsi, která podlehne požáru, a pochopitelně pečlivě zrekonstruovaný, z výzbroje již vyřazený tank T-34. Režisér sliboval, že si získá mladé diváky, aniž by současně pohněval válečné veterány, a zjevně to splnil. 

Jenom za první dva měsíce vidělo film v ruských kinech na devět milionů lidí, vyhrál sedm národních cen Zlatý orel a dočkal se přezdívky „Rychle a zběsile na tanku“.