Anna Geislerová v seriálu Božena (2021)

Anna Geislerová v seriálu Božena (2021) | foto: © Česká televize

TELEVIZIONÁŘ: Zase jedna Božena Němcová. Tentokrát role pro dvě Anny

  • 42
Co nového, odlišného, překvapivého, neřkuli senzačního se ještě můžeme dozvědět o nejslavnější české spisovatelce, hrdince minisérie Božena, která na ČT1 odstartuje v neděli?

Kam paměť sahá, Boženu Němcovou už si zahrály Dana Medřická, Vlasta Chramostová, Lenka Vlasáková, Jana Hlaváčová, Jiřina Švorcová, Dana Syslová, Jana Březinová i jejich německá kolegyně Corinna Harfouchová. 

Anna Geislerová v seriálu Božena (2021)

K podobám dospělé autorky se dá připočíst její dětská verze z Babičky – Barunka, do níž už se převtělily Nataša Tanská či Libuše Šafránková. V premiérové Boženě se o titulní roli dělí dvě herečky, Anna Kameníková v mladším a Anna Geislerová ve zralejším věku.

A tvůrci slibují příběh dokládající, že „vše bylo ve skutečnosti mnohem šťavnatější, než jaký je obraz Němcové mezi lidmi“. Sedmnáctiletá dívka, odbojná, dychtivá a svobodomyslná, si prý raději čte, než peče.

Navíc přitahuje muže, takže rodiče ji rychle chtějí vdát. Zájem má jistý Josef Němec, s nímž sice pak v manželství trpí, ale též najde vztah k češtině. 

Tolik známá fakta, která Božena přejala; otázkou zůstává, jak je převypráví trio sudiček: scénář psaly Hana Wlodarczyková a Martina Komárková, režírovala Lenka Wimmerová. Ženská přesilovka.