Záběr ze snímku Odpočívejte v pokoji, paní Columbová

Záběr ze snímku Odpočívejte v pokoji, paní Columbová | foto: American Broadcasting Company (ABC)

TELEVIZIONÁŘ: Jak pochovali paní Columbovou, legendu bez tváře

  • 5
Mnozí ji považují za vůbec nejlepší z novějších epizod seriálu Columbo, který letos oslavuje padesátiny. Příběh Odpočívejte v pokoji, paní Columbová, který v sobotu večer připomene ČT1, opravdu skvostně klame tělem.

Začíná pohřbem, kde legendární titulní hrdina v podání Petera Falka vyprovází na poslední cestě svou manželku – vroucně milovanou, věčně zmiňovanou, přesto v obraze ani jednou nespatřenou. Klíčová otázka zní: lze vůbec zavraždit postavu, která se zaživa nikdy neobjevila? 

Nejen proto, ale také kvůli četným retrospektivám, se díl pochovávající paní Columbovou považuje za netypický, dokonce experimentální. Nicméně ve finále tradičně zaklapne další z poručíkových geniálních pastiček, tentokrát s příchutí marmelády. 

Falk se v roli Columba objevil poprvé v pilotním dílu z roku 1968. Seriál se pak vysílal od roku 1971 po sedm sezon, na přelomu 80. a 90. vznikly čtyři další série a několik speciálů. 

Vůbec poslední příběh – Columbo má rád noční život – měl premiéru před patnácti lety. Prošedivělý policista, jehož za celou kariéru nepovýšili, tu zavítal na diskotéku, žasl, na jakou hudbu se dá tančit, a to bylo loučení policisty 20. století s novým miléniem. Odpočívejte v pokoji, pane Falku.

Další tipy z televizního programu