Jan Svěrák na slavnostním úvodu svého filmu Jízda, který nechal zahrát v Karlovarském městském divadle (26. srpna 2021). | foto: Michal Turek, MAFRA

TELEVIZIONÁŘ: Cenu získává Jan Svěrák. Ale hrají se detektivky

  • 6
Slavnostní zakončení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, které v sobotu večer přenáší ČT1, má v záloze několik diváckých jistot.

V prvé řadě již tradičního moderátora Marka Ebena, dále pak režiséra Jana Svěráka, který tu převezme cenu za přínos české kinematografii, a protože druhou půli festivalu ozdobilo několik hvězd včetně Johnnyho Deppa, může závěrečný ceremoniál získat lesk bezmála hollywoodský. 

Jiná otázka ovšem je, co po vyhlášení vítězů bude následovat. Logicky by se nabízelo, aby na festivalovou poctu oscarovému českému filmaři navázalo ve vysílání některé z jeho děl. 

Jenže chyba lávky, hned po skončení přenosu se totiž ohlásí francouzský komisař Maigret s případem Čekání na vraha, kterého posléze vystřídá jeho italský kolega Komisař Montalbano. Prostě tradiční sestava veřejnoprávního sobotního odpočinku. 

Komu čest, tomu čest sice platí, ale jen odtud až potud. Možná kdyby Jan Svěrák točil detektivky, do programového schematu by se probojoval, ale příslovečný „náš divák“ přece nemá rád změny.

Takže Svěrákům či Deppům musí stačit, že se ukloní, poděkují, zamávají a rychle uvolní místo policejním ohařům v čele s maigretovským Brunem Cremerem.