Dustin Hoffman ve filmu Malý velký muž | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Malý velký muž aneb malý velký herec Dustin Hoffman

  • 4
Na Oscara sice tenkrát nedosáhl a kvůli náročnému natáčení se po osmiměsíční nekuřácké pauze vrátil k cigaretám, zato si však Dustin Hoffman za roli ve filmu Malý velký muž vysloužil záznam v Guinnessově knize rekordů.

Získal jej za největší věkové rozpětí ztvárněné filmové postavy. Titulního hrdinu Jacka Crabba, jehož osud v neděli připomene ČT2, totiž ztělesňuje od jeho sedmnácti do sto jednadvaceti let.

Žánrově sice Malý velký muž spadá mezi westerny, ovšem pojaté netradičně – tak jak dovedl pistolnické historky z Divokého západu posunout režisér Arthur Penn.

Dalo by se mluvit dokonce o hodně sžíravé komedii. Ale především snímek z roku 1970 zahájil průlom v dosavadní americké šabloně hodných bělochů a zlých indiánů.

Hoffmanův hrdina se coby syn přepadených osadníků pohybuje mezi oběma tábory: vychovali jej Čejenové, pak se vrátil ke své rase, vzal si rudou ženu a po vyvraždění jejího kmene se stal stopařem v armádě generála Custera, poraženého indiány v krvavé bitvě u Little Bighornu.

Malý velký muž se stal parádní úlohou Hoffmana nejen zevnějškem – herec měří 167 centimetrů – a jeho návrat se dá chápat jako příhodný dárek k pětaosmdesátinám, které představitel Jacka Crabba oslaví v srpnu.