Marlon Brando ve filmu Kmotr (1972) | foto: © Paramount Pictures

TELEVIZIONÁŘ: Kmotr a Corleone. ČT přinese dvě legendy na jeden zátah

  • 4
První má tři Oscary, za nejlepší film, adaptovaný scénář a pro herce Marlona Branda v roli newyorského bosse mafiánského rodu Corleonů. Druhý vznikl o šest let později a nese shodné jméno sicilského městečka, ve kterém sleduje vzestup a pád šéfa tamní mafie. Oba žánrově blízké filmy nasadí ČT2 v sobotu večer hned po sobě, takže se dá mluvit o maratonu svého druhu.

Tvůrce snímku Corleone, italský režisér Pasquale Squitieri, se ostatně nijak neskrýval inspiraci Kmotrem, kterého natočil rovněž filmař s italskými předky Francis Ford Coppola.

Samozřejmě po umělecké stránce jde o projekty těžko souměřitelné, třebaže ani Corleone nepostrádá v tvůrčím týmu hvězdná jména. Představitel hlavní role Giuliano Gemma dostal za svůj výkon cenu na montrealském festivalu.

Jeho přítele z mládí a posléze protivníka na opačné straně barikády hraje Michele Placido, proslavený tematicky příbuznou Chobotnicí, a klíčovou ženskou úlohu obstarala režisérova tehdejší partnerka Claudia Cardinale, s níž má dceru.

Přehlédnout se nedá ani hudba, kterou snímku Corleone dodal Ennio Morricone; mimochodem k trilogii Kmotr, za jejíž druhý díl vyhrál Oscara, napsal muziku rovněž italský skladatel, Felliniho častý spolupracovník Nino Rota.

A byť hodnocení kritiků i fanoušků staví Kmotra jednoznačně na vyšší příčku, na filmu Corleone oceňují autenticitu původního prostředí. Včetně motivu, jenž některé zaskočí.

Totiž skutečnosti, že příslušníci podsvětí se často rekrutují z bývalých levicových revolucionářů, kteří dospějí k názoru, že z chudoby se dostanou snadněji pomocí organizovaného zločinu než zpěvem Internacionály.