Jan Tříska v divadelní hře Král Lear | foto: Radek Miča, MF DNES

TELEVIZIONÁŘ: Jan Tříska nahý, jak ho Pánbůh stvořil a darem obdařil

  • 5
Kdyby si Jan Tříska ještě mohl osobně vybrat, jakým titulem by měla televize oslavit jeho pětaosmdesátiny spadající na počátek listopadu, dost možná by zvolil právě záznam Krále Leara, který dnes nasadí ČT art.

Legendární představení inscenované na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, kde v titulní roli nechával Tříska svým hereckým darem zapomenout na drobnou senzaci, že příslovečné „král je nahý“ tu předváděl doslova, totiž herec posvětil i soukromým pochopením pro nešťastného hrdinu Shakespearovy tragédie.

„Málo platné, je to sice protivný dědek, ale nelze mu upřít jistou velikost: vždyť on těm svým třem dcerám opravdu úplně všechno rozdal,“ popsal tehdy své pojetí Leara. Koneckonců sám se v jeho roli rovněž takříkajíc „rozdal“ a nejen on. 

Je důležité si občas připomenout, že po boku velikána rostou i ostatní a že kdykoli divák brblá nad uniformní recyklací hereckých tváří v nekonečných seriálech či komediích, měl by je vidět v projektech, na nichž jim opravdu záleží. 

Třeba zrovna v Králi Learovi, kde si Jiří Langmajer, Adrian Jastraban či David Prachař ostudu rozhodně neudělali. Přestože král je vždycky jenom jeden – a tím byl tenkrát Jan Tříska.