Z filmu Jack Strong | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Národní hrdina, či naopak zrádce? Špion Jack Strong

  • 1
Snad i sám agent 007 James Bond by se v úctě sklonil před svým profesním kolegou, hrdinou špionážního thrilleru Jack Strong, který v sobotu v televizní premiéře nasadí ČT2.

Jednak skutečně existoval, jednak mu hrozila poprava. Krycí jméno Jack Strong totiž nosil plukovník Ryszard Kukliński, označovaný za největšího škůdce komunismu. 

Jako člen generálního štábu polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi ní a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k přísně tajným vojenským dokumentům. 

Počátkem 70. let, po okupaci Československa a krvavých událostech v Gdaňsku, začal spolupracovat s americkou CIA. Traduje se, že tehdejšímu ideologickému nepříteli dodal přes třicet tisíc stran důvěrných materiálů.

V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, po pádu komunismu byl rozsudek zrušen a Kukliński byl po své smrti v roce 2004 pochován s poctami. Polskou společnost však stále dělí na dva tábory. 

Jedni v něm vidí národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že její plány vynesl na Západ, druzí v něm spatřují naopak zrádce, jenž porušil vojenskou přísahu. 

Ve filmu jej představuje Marcin Dorociňski, který hrál mimo jiné i ve filmu Anthropoid a v ceněném projektu Dámský gambit.