Televize ruší řadu cenných pořadů

  • 61
Program České televize zažil ve čtvrtek zemětřesení. V čele seznamu pořadů, které se už točit nebudou, stojí oblíbený seriál Četnické humoresky. A za ním následují desítky cenných projektů, které končí. Bez náhrady.

Končí oba filmové magazíny, Kinobox a Filmopolis. Končí cykly Šumná města, Předčasná úmrtí i Zpověď, hudební pořad Noc s Andělem, talk show Z očí do očí i Posezení s Janem Burianem, ženský magazín Sama doma, pořady Putování za vínem a Diagnóza. Ruší se soutěž O poklad Anežky České i dobročinná akademie Paraple.

Nevzniknou ani dva velké filmy, na nichž si ČT tolik zakládala - příběh Lídy Baarové a pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Dramatické pořady od seriálů k pohádkám se vůbec omezují, dokončí se jen ty "roztočené", chystané scénáře musí jít stranou.

"Je to zmatek," říká producent Fero Fenič, jehož společnost Febio pro ČT pracuje. "Před týdnem mi poslali z ČT návrh smlouvy, prý rychle potřebují nové díly Zpovědi na příští rok. A teď volají, že Zpověď zastavují, ale Cestomanii prý zachránili!"

Škrty se Kavčí hory snaží vyhovět volání Rady ČT po vyrovnaném rozpočtu. Kromě pořadů se škrtalo i v řadách zaměstnanců, odejít má asi dvě stě lidí.

Vedení televize odmítá zvěsti, že hromadným rušením pořadů jen "straší", aby vyvolalo tlak veřejnosti před dnešním jednáním mediální komise a případně si tak vynutilo zvýšení koncesionářských poplatků. "Má-li být rozpočet vyrovnaný, jsou všechny škrty nezbytné," říká výrobní ředitel Petr Erben.

,