Stávkující herci Hollywoodu a reklamní průmysl se dohodli

Tisíce hollywoodských herců a představitelé reklamního průmyslu dospěli v pondělí k rámcové dohodě, která ukončí nejdelší stávku v historii amerického filmového průmyslu. Oznámily to odbory zastupující herce. Dohoda stanovuje obnovení systému, který zaručoval hercům odměnu za každé vysílání stejné reklamy některou ze čtyř hlavních televizních společností.

Stávku, která trvala přes pět měsíců, vyvolalo rozhodnutí reklamního průmyslu tento sytém platný už půl století zrušit. Dohoda rovněž dává organizacím zastupujícím herce právo dohlížet na platby za reklamu na internetové síti.

"Byla to obrovská a obtížná jednání, která vyžadovala mnoho výdrže," řekl Shelby Scott, prezident herecké odborové organizace, která sdružuje 135.000 členů. Scott uvedl, že úspěch se dostavil jen díky jejich solidaritě.

Stávku podpořila padesátka filmových a televizních hvězd. Stávkující herci také poukazovali na to, že výroba reklamních spotů se přesouvá do levných zemí, mezi nimiž na prvním místě figurují státy střední a východní Evropy včetně České republiky.