Prvky z Kubrickova nerealizovaného scénáře se dají vysledovat třeba ve filmu...

Prvky z Kubrickova nerealizovaného scénáře se dají vysledovat třeba ve filmu Lolita z roku 1962. | foto: MGM

Našel se Kubrickův ztracený scénář, v 50. letech byl příliš kontroverzní

  • 9
Profesor Nathan Abrams z Bangorské university ve Walesu objevil ztracený scénář Stanleyho Kubricka, když dělal výzkum ke knize o jeho posledním filmu Spalující touha. Scénář k zamýšlenému snímku Burning Secret vznikl na motivy stejnojmenného románu Stefana Zweiga a jeho prvky se nakonec dostaly do jiných Kubrickových děl.

Stanley Kubrick natočil zásadní a kultovní díla jako 2001: Vesmírná odysea či Mechanický pomeranč. Na počátku uvolněných šedesátých let zpracoval i Nabokovovu Lolitu. O necelou dekádu dříve však s adaptací jiného klasika narazil.

Román rakouského spisovatele Stefana Zweiga z roku 1913 v originále nazvaný Brennendes Geheimnis vypráví příběh pojišťováka, který se spřátelí s desetiletým chlapcem, a to proto, aby svedl jeho matku. Kubrickův vlastní scénář příběh přenesl z prostřední předválečné Vídně do soudobé Ameriky.

Jenže pro šéfy filmových studií byla látka příliš kontroverzní. Což je pikantní vzhledem k tomu, že snímek podle stejného románu vznikl v Německu v roce 1933 a kvůli tématu jej ostře napadal nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels.

Profesor Abrams na scénář narazil náhodou. Dělal výzkum ke knize o Kubrickově posledním snímku Spalující touha. „Syn Kubrickova spolupracovníka, který si zatím přeje zůstat v anonymitě, mi ukázal kopii textu,“ řekl Abrams BBC. „Pravděpodobně měl na filmu dělat, pokud by dostal zelenou.“

Podle Abramse se Kubrickovy životopisy i archivní prameny k tomu filmu odkazovaly. „Jenže nikdo nevěděl, jestli se práce na něm dostaly do fáze, že by existoval skutečně hotový scénář. Na to teď máme odpověď. A navíc máme ten scénář k dispozici,“ dodává profesor.

A jestli je dobrý? „Stanley si to myslel. Pracoval na tom a podle všeho byl do toho scénáře zapálený,“ tvrdí Ambrams. Navíc se podle něj prvky z nerealizovaného scénáře dostaly do řady dalších Kubrickových filmů. „Řekl bych, že přímou linku můžeme najít mezi tímto textem a Lolitou, Barrym Lyndonem či Osvícením. Spalující touhou to celé vyvrcholilo.“

„Bylo by skvělé, kdyby se povedlo scénář vydat, třeba opatřený komentářem. A třeba se potom najde někdo, kdo jej bude chtít natočit,“ dodává Abrams.