Herec Stanislav Zindulka

Herec Stanislav Zindulka | foto: Archiv ČT

Stanislav Zindulka dostal polibek na cestu

Ona žije s rodinou své dcery, on těžko uniká panovačné manželce. Společně sdílejí lásku k poezii a pak i vzájemný cit vzdor okolí i věku. Tak začíná pozdní romance Polibek na cestu, již v neděli uvede ČT; hlavní role vytvořili Věra Kubánková a Stanislav Zindulka.

"V poslední době pořád hraju hrdiny nad hrobem," směje se pětasedmdesátiletý herec. Milostný příběh penzisty mu však zpříjemnilo nové setkání s básněmi Jaroslava Seiferta, které ve filmu znějí.

"Nedávno, na návštěvě u švagra, jsem vytáhl právě Seiferta z knihovny – a už jsem se neodtrhnul. Bylo mi tak krásně sladkobolno; smutno, ale hezky," přiznal Zindulka.

Natáčelo se šest dní
Spřízněnost se Seifertem vymyslela režisérka Zuzana Zemanová. "Když jsem dostala ke zfilmování absolventský scénář Kariny Hill, vítězný text soutěže prvotin, hledala jsem, co by hrdiny mohlo spojovat. Až mě napadly knížky a kartičky, které si v nich posílají," říká režisérka.

Na odvyprávění love story měla šest natáčecích dní a čtyřicet minut vysílacího času, přesto věří, že i na takové ploše se dá hodně říci – třeba o třígeneračním soužití, na jehož půdě baví Simona Stašová coby dcera zamilované hrdinky.

Polibek na cestu doplní v nedělním bloku další studentská práce, Ábelův černý pes, příběh z osady české menšiny v rumunském Banátu, kde ústřední pár hrají Pavel Liška a jeho skutečná žena Kristýna.