Sladká Lolita na slovenský způsob

Film Kruté radosti není určen dětem, přesto si říká o zdrobnělé něžné přívlastky: hezounký, čisťounký, miloučký. Působí prostě a hladivě jako idylický rámec městečka za starých časů, kde i smrt je ještě přirozená a kde se kamera Jana Malíře cítí jako doma.

Trvá to, než se představí hrdinové z řad místní honorace. Ale pak propukne báječná hra s prvky westernu i rysy úsměvné poezie z Jakubiskova Sedím na konári a je mi dobre. Záhadnou cizinku, která vpadla do zapadákova, hýčká čistě mužská domácnost. Přichází další z věčných Lolit světa, sladkých holčiček dráždivých jak samo peklo.

Slovenská Lolitka, která dobře rozdanými kartami vztahů pořádně zamíchá, je nevinná i hříšná, ošklivé káče i útlá labuť, naivní i záludná, na zabití i k zulíbání. Když ji vlastní otec zapře, ze vzdoru vzbudí žárlivou nevraživost v jeho milence, která v místním milostném revíru poprvé tuší soupeřku. Otcovy kamarády si dívka omotá kolem prstu, probouzí v nich ochranitelské pudy, činí je lepšími i směšnými.

Servisní článek k filmu najdete ZDE.

Avšak jakkoli Ondřeji Vetchému po rolích kladných reků sluší proměna v záletníka zmateného náhlým rodičovstvím, jakkoli se divadelní režisér Juraj Nvota v první filmové režii naučil řeči obrazů a nálad líp než mnohý veterán, při vší úctě k pánům jsou Kruté radosti výhrou žen. Hlavně dvou neobvykle zralých začátečnic, scenáristky Scarlett Čanákyové a Táni Pauhofové v hlavní roli. Kvůli ní člověk uvěří v zázračný dar herectví shůry - a filmu odpustí i smířlivé finále.

Kruté radosti
SR/ČR 2003

režie Juraj Nvota
námět a scénář Scarlett Čanákyová
kamera Jan Malíř
hrají Táňa Pauhofová
Ondřej Vetchý
Milan Mikulčík
Anna Šišková
Csongor Kassai
Julius Satinský
hudba Lubica Salamon-Čekovská
délka 104 minut
žánr hořká komedie

Kruté radosti - premiéry

kina 13. února 2003

Fotografie z filmu Kruté radosti.

Fotografie z filmu Kruté radosti.

Fotografie z filmu Kruté radosti.

Fotografie z filmu Kruté radosti.

Fotografie z filmu Kruté radosti.

Fotografie z filmu Kruté radosti.

,