Z filmu 3:10 Vlak do Yumy | foto: Intersonic

Russel Crowe vládne vlakovému westernu

  • 16
Pod názvem 3:10 Vlak do Yumy přichází do kin nový western věrný starým vzorům. Původní krátkou povídku otiskl Elmore Leonard roku 1953 v Dime Western Magazine.

Podle jeho předloh vznikla i Tarantinova Jackie Brownová nebo gangsterky s Johnem Travoltou Chyťte ho a Buď v klidu.

Duch Divokého západu
Čtyři roky nato se zrodil film 3:10 Vlak do Yumy, v němž přitažlivého banditu hrál Glenn Ford a který ctitelé žánru řadí k pravověrné klasice, po bok westernu V pravé poledne.

Proč vlastně půlstoletí poté natočil režisér James Mangold další verzi stejnojmenného filmu, zůstává hádankou. Zřejmě se Hollywoodu zastesklo po oparu Divokého západu, ovšem 3:10 Vlak do Yumy jej křísí tak věrně, že  jako novinka skoro nepůsobí.

Technicky je samozřejmě na výši, ostatně vedle hudby  byl nominován na Oscara i za zvuk, ale velký hit v něm ani Amerika nevidí: padesát milionů dolarů stál, padesát milionů tam zatím i vydělal.

Starosvětský půvab si vychutnává hlavně ústřední duo herců, Russell Crowe coby zlosyn s usměvavým kouzlem nejen pro ženy a jeho protivník Christian Bale v roli chromého rančera, jenž si v eskortě vedoucí zločince k soudu hodlá přivydělat a zároveň si tak získat úctu svého dospívajícího syna.

Věrné. Až příliš
Dva zkřížené pohledy tvrdých chlapů a hra nervů mezi nimi opravdu účinkují, byť Crowe ve vděčnější úloze démona vyhrává. Styl drží i ostatní postavy, zejména výtečný Ben Foster coby Croweův oddaný pobočník, zabiják se studenýma očima nad křivým úsměvem. Jen dámy – barmanka ze saloonu, kvůli níž zlosyna zajmou, a rančerova žena – se brzy klidí, aby nekazily chlapskou záležitost.

Styl určuje i další složky díla, jako by režisér točil podle učebnice westernu. Takže tu "hrají" savana, soutěska, dostavník, indiáni, zvířený prach, přestřelka včetně kulometu, stádo dobytka, hřbitov s řadou křížů, jakož i plivance nebo dobíjení raněných, kteří ještě pohrdavě ucedí "Táhni k čertu".

S výjimkou Croweovy postavy mají zlo a dobro čisté obrysy; zkrátka solidní western s možná až příliš věrným otiskem tradice bez překvapení. Hlavního škůdce má však ve scenáristech, kteří za prapodivné finále sklidili právem od fanoušků nadávky, jaké by ani král banditů z úst nevypustil.

3:10 Vlak do Yumy
USA, režie James Mangold, hrají Russell Crowe, Christian Bale, Ben Foster, Peter Fonda, titulky, 117 minut.
Hodnocení MF DNES: 60%