Z plakátu filmu Slalom | foto: Artcam

RECENZE: Obdivovaný trenér, nezletilá lyžařka a nejen sexuální Slalom

  • 1
Ne všechny filmy o sexuálním zneužívání mladistvých musí připomínat osvětovou příručku. Belgicko-francouzský Slalom odolává docela se ctí jak prvoplánové dráždivosti tématu, tak jednoznačnosti výkladu, přestože role viníka a oběti nezpochybňuje.

Tři prvky Slalomu pomáhají. Předně pochopitelné pubertální okouzlení patnáctileté dívky jejím trenérem, kterému se snaží zavděčit dřinou, medailemi a nakonec i sexem. Dále magický motiv vlka a konečně čistota bílých svahů, klamně vymazávající v opojné rychlostí všechny zmatky, smutky, pochyby.

Výcvikový tábor lyžařských nadějí navíc tvoří vděčně neokoukané, byť modelové prostředí, kde leží až zrádně tenká hranice mezi nevinným holčičím špitáním „Líbí se ti?“ a příliš rychlou, hořkou dospělostí. 

Dojde sice i na klišé, počínaje osamělostí hrdinky, jejíž otec se omezuje na alimenty, zatímco matka zavalená prací dává přednost novému příteli, a konče náznakem lesbické lásky, což už ve frankofonní provenienci jaksi patří k folklóru. 

Avšak podstatu naštěstí nese dívka, která svůj riskantní slalom vede nejen mezi brankami, nýbrž i ve vztahovém labyrintu mezi svou rodinou, vrstevníky a trenérem.

Vše se vypráví prostřednictvím jejího vnímání: tvrdý dril profesního zákulisí, zdánlivě neosobní pokyny včetně hubnutí či menstruace, magické okamžiky nočních hor od veselého spiklenectví s kamarádkou po schůzku s trenérem na stojící lanovce. 

Z  filmu Slalom

Ale především plíživé náznaky hrozící důvěrnosti, tak věcně přirozené v dotycích provázejících povely „Sevři stehna, zpevni břicho“. Bazén, sprchy, masáže; tady není kam uhnout ani pohledem.

Jistěže je vývoj předvídatelný, naštěstí však takříkajíc netlačí na pilu, přestože hned první sexuální atak má odpudivou podobu a sex v posilovně jde až do detailů panenské krve. 

Ovšem daleko více zraňuje střízlivost, s níž se mladistvým zdarma vydá „pilulka po“ čili proti početí nebo se školačce oficiálně povolí bydlet s trenérem a jeho družkou. Žárlivá podezíravost obou žen pak vytváří výstižné domácí dusno.

Coby oběť ctižádosti vlastní i svého okolí může hrdinka Slalomu trochu připomínat svou českou předchůdkyni z filmu Fair play, i když ji sportovní dráha poznamenala jiným způsobem. Jako bonus dostává nádherné záběry ze závodních tratí a přízračnost scenérií utopených v bílé mlze.

Slalom

60 %

režie: Charlene Favierová

scénář Charlene Favierová

hrají: Noée Abita, Jérémie Renier, Axel Auriant, Muriel Combeau

Kinobox: 68 %

IMDb: 6.6

Škoda, že si tu hory nezahrály víc, ještě více bodů ubere finále ve stylu osvobození moderní ženy.

Ale na to, že v případě Charlene Favierové jde o celovečerní autorský i režijní debut, si Slalom své skóre zase vylepší.

Zvlášť když představitelka hlavní role Noée Abita je víc než jen osobitá a Jérémie Renier, herec známý z projektů V Bruggách nebo Pokání, dovede pronést „Nejsem tvůj kluk, ale tvůj trenér“ způsobem, jímž četné fanynky asi zdrtí, zato však přidá k postavě trenéra jiný než sexuální odstín: chorobné hledání náhrady za vlastní zmarněné ambice.


Témata: trenér, Bruggy, fair play