Z filmu Psí veličenstvo

Z filmu Psí veličenstvo | foto: Bioscop

RECENZE: Jak Trump s Alžbětou II. chystali psí svatbu plnou erotiky

  • 0
Animovanou rodinnou komedii Psí veličenstvo by mohl její belgický režisér Ben Stassen opatřit sebekritickým podtitulkem Kterak zabít královský nápad a zanechat děti v rozpacích.

Příslušný nápad představuje domácí mazlíček Rex dosazený na britský královský dvůr s odzbrojující věrností; ostatně současná panovnice opravdu svého času mívala doma až šest psů téhož plemene, tedy Welsh Corgi Pembroke.

Navíc Alžběta II. odpovídá v animaci své živoucí předloze naprosto přesně, od oblečení přes pohyby až po mimiku. Neméně autenticky působí i její manžel Philip, mrzoutsky nevrlý ke královniným miláčkům, kteří mu cupují trepky a zabírají jeho místo v Alžbětině lůžku i srdci. Úvodní sled situací beze slov zkrátka slibně vyladí charakter očekávaného zážitku na stylovou monarchistickou psinu.

Docela trefně jsou vystiženi i Donald Trump s chotí Melanií, jejíž fenka sdílí se svou majitelkou rysy mondénní barbíny, ovšem s návštěvou plánující státní britsko-americkou psí svatbu se dostaví i první pochybnost. Nikoli kvůli laciné politické satiře v bruselském tónu, ale protože fence z Bílého domu vtiskuje film podobu ohnivé nymfomanky a její erotické nájezdy na panického Rexe vyznívají vyloženě lascivně. Popravdě i jeho další, plebejská nápadnice má ráz gangsterské milenky s profesí tanečnice u tyče, takže zaskočené rodiče nejspíše čeká dodatečný příval dětských dotazů na milostný život psů.

Druhý zdroj rozpaků zastupuje celá střední část, která zhýčkaného zámeckého miláčka vystavuje drsné realitě Londýna včetně skutečně surových psích zápasů. Přesto začne nudit, s výjimkou milého bojového výcviku v prádelně za pomoci praktických rekvizit se totiž točí kolem objevování a opakování výchovných pouček, že pouze v jednotě smečky spočívá síla a že grázlům se neustupuje.

Především však pohádku zbavuje jejího hlavního kouzla, jež zosobňuje nevšední prostředí. I běžným honičkám poskytuje Buckinghamský palác originální říz, neboť granátníci, brnění a důstojné rituály všeho druhu zosobňují jedinečný kontrast vůči hrdinům, kteří tu dělají doslova a do písmene psí kusy.

Psí veličenstvo

50 %

Režie Ben Stassen, scénář: Rob Sprackling a Johnny Smith, český dabing

Kinobox: 52 %

IMDb: 4.9

Nadto ve chvíli, kdy přijde o kulisy královského sídla, poodhalí animace, kolik jí chybí k závratné fantazii i vrcholnému řemeslu některých amerických studií. Ano, v závěru se psí komando na půdu Buckinghamského paláce ještě vrátí, takže akční finále znovu zatočí se škrobeným majestátem, nicméně otázkou zůstává, kolik diváků to ještě ocení – na premiéře se některé děti sbalily ještě před koncem.

Na druhou stranu škodolibou pointu, v níž je klíčový padouch potrestán za své skutky vyloženě „člověčím“ způsobem, by ocenili spíše dospělí. V každém případě se vůbec obtížně odhaduje, pro jakou věkovou skupinu je vlastně Psí veličenstvo určeno. Neboť nefalšované sborové nadšení nad roztomilým stvořením „Jé, štěňátko“ vydrží nejmenším divákům jen pár prvních minut.


Britská královská rodina