Z filmu Jak ukrást nevěstu

Z filmu Jak ukrást nevěstu | foto: Falcon

RECENZE Jak ukrást nevěstu: Proč krást nevěstu, která tolik nudí?

Romantickou komedii Jak ukrást nevěstu točil Paul Weiland, režisér řady epizod seriálu Mr. Bean. Určitě se mu po mlčenlivém a přitom zábavném hrdinovi stýskalo.

Postavy svatební romance totiž představují Beanův pravý opak: pusu nezavřou, ale smích dolují z nanicovatého textu ztuha.

Jak ukrást nevěstu

50 %

USA, 2008, 101 minut.

režie Paul Weiland

hrají Patrick Dempsey, Michelle Monaghanová, Kevin McKidd, Sydney Pollack

Kinobox: 57 %

IMDb: 5.8

Přípravka pro družičky
Jak ukrást nevěstu představuje vyčerpávající „opáčko“ všeho, co žánr úsměvných romancí dosud stvořil. On je sukničkář, ona jeho dávná kamarádka do nepohody; až když se ona rozhodne vdát, pochopí on, že bez ní nemůže žít, a snaží se svatbu zhatit. Jedinou novinkou je fakt, že proto přijme roli „první družičky“.

Ani herci nemohou předvést nic nového. Svůdník Patrick Dempsey je opravdu sexy, ale to žádnou divačku seriálu Chirurgové nepřekvapí; navíc mu scénář předepsal dětinsky nahlouplé náhlé prozření, kdy se dojímá nad dvojicí seniorů.

Jeho skotský sok v lásce – hraje ho Kevin McKidd, původem opravdu Skot – zosobňuje takřka stejný typ sympaťáka od pohledu. Tradičně „samčí“ soupeření začíná na poli sportu, lehce pobaví závistivými pohledy ve sprše a vrcholí přebíjenou romantických gest.

Pollack naposledy
Jenže než k nim film doklopýtá, nástup družiček odstartuje hlavní náplň příběhu: podrobnou přípravnou školu dokonalé svatby, jíž předchází spousta u nás nevžitých rituálů. Únavná metodika doprovází krok za krokem veškeré předsvatební akce, v podstatě dřinu, kde na komedii není čas ani místo.

Až po hodině stojaté vody trochu rozvíří střet kultur, byť také stokrát použitý, neboli Američan v kiltu na skotském hradu. Ale ještě se listuje starými fotografiemi, hraje na dudy, vymýšlí manželský slib... a divák se smiřuje s tím, že tahle svatba nikdy, nikdy, nikdy nezačne. Navíc je mu fuk, koho si nudně všední Michelle Monaghanová nakonec vezme.

Takový film sice neurazí, ale projde tiše, ospale, mimo, bez otisku v paměti – s výjimkou režiséra Sydneyho Pollacka, jenž si tu hrál poslední roličku před smrtí. Škoda, že už neukáže, jak se točí pořádná romance.