Rafťáci Vojtěch Kotek a Jiří Mádl - Herci Vojtěch Kotek a Jiří Mádl na tiskovce k připravovanému filmu Rafťáci - zcela stylově naboso.(15.4.2005) | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Rafťáci Kotek a Mádl budou učit první pomoc

  • 3
Zásady první pomoci naučí své vrstevníky hrdinové komedie Rafťáci - Vojta Kotek a Jirka Mádl. Zároveň se snímkem z prostředí adrenalinových sportů natáčejí i instruktážní film.

Snímky z natáčení filmu Rafťáci najdete ve fotogalerii.

"Produkce filmu se na nás obrátila s požadavkem na letecké záběry z vrtulníku a přistoupila na náš návrh, aby současně byl vytvořen instruktážní film o první pomoci, který bude využíván v osvětové akci Pomozte nám pomáhat," řekla Ivana Dostálová ze Sdružení nestátních provozovatelů vrtulníků letecké zdravotnické záchranné služby HEMS.

V instruktážním filmu poskytují oba mladí herci první pomoc kolegům spoluhercům. Bude se promítat jako předfilm Rafťáků.

Předseda představenstva HEMS Pavel Müller podotkl, že mladí lidé dostávají v rámci běžného vzdělávání ve školách informace o poskytování první pomoci jen velmi sporadicky, nebo vůbec ne. HEMS má podle něj ze své záchranářské praxe informace, které doplňují jasné statistické údaje o úrazech a nehodách.

"V současné době jen mizivé procento lidí dokáže správně poskytnout první pomoc, což je příčinou mnoha zbytečných úmrtí. Mládež ve věku 15 až 18 let tyto informace nemá téměř vůbec žádné," řekl Müller.

HEMS ve svém preventivně vzdělávacím programu Pomozte nám pomáhat vyškolit za pět let přes 60 tisíc středoškoláků.

,