PRVNÍ DOJMY: Převratný Tenet? Spíše jen další hračka režiséra Nolana

  • 38
Tohle měla být bomba, která by změnila svět, zazní v jedné replice snímku Tenet. Ale novinka kultovního tvůrce Christophera Nolana, která jde ve čtvrtek do kin, tak převratnou sílu tentokrát nemá.

Zjednodušeně řečeno si Nolan mechanismus intelektuální šarády vypůjčil z vlastního Počátku, přidal princip Terminátora čili otázku, zda lze zásahem v minulosti změnit  budoucnost, a navrch přisypal bondovku včetně šíleného ruského padoucha pasoucího po plutoniu.

I kvůli délce se dá vlastně mluvit o dvou celovečerních filmech v jednom; první sleduje klasickou špionážní hru v exotických kulisách, druhý se žánrově překlápí v akční sci-fi založenou na inverzi neboli obráceném toku času.

Úvodní část je zábavnější, jenom jí schází lepší Bond – protože John David Washington v hlavní roli nahrazuje bonvivánské kouzlo přímočarou osudovostí a hezounské postavě Roberta Pattinsona se zase nedá věřit doktorát z fyziky.

Jejich putování po stopě hrůzného plánu má však velmi vděčné akční prvky, k nejvynalézavějším scénám patří originální dobývání indického mrakodrapu či bourání trezorů pomocí letadla, jež by slušely i pravé bondovce.

Druhá část s vysvětlivkami a variacemi již známých dějů poněkud těžkne, i proto, že se ještě vyhrotí beztak melodramatický vztah zlosyna a jeho manželky. Nicméně právě tady si Nolan hýčká svou hračku, tedy způsob, jak natočit časovou inverzi v situacích všedních i výbušných.

Je to pěkná podívaná, jenom poněkud úmorná a vycházející z obehraného modelu. Na každý pád může Tenet počítat s tím, že skalní fanoušci půjdou do kina nejméně třikrát, aby „vychytali“ každou součástku rafinovaného soukolí  – a třeba v něm našli chybičku.