Přichází Na dotek, vítěz dvou Zlatých glóbů

Malé filmové zázraky se ještě dějí a nositel dvou Zlatých glóbů Na dotek, který má českou premiéru, je jedním z nich. Místo tisíců kin jich měl ve Státech k dispozici pár set, místo výbušných scenérií všední Londýn, místo triků a kaskadérů čtyři herce. Ale jaké!

Dva z nich, Clive Owen a Natalie Portmanová, si k cenám amerických kritiků připsali i pocty zahraničního tisku v Hollywoodu považované za předzvěsti Oscarů.

"Když jsem viděla všechny své soupeře, nečekala jsem to," přiznala Portmanová a děkovala režisérovi Mikeovi Nicholsovi. "Každý herec ví, že je jen tak dobrý, jak dobré má partnery,"  vzpomněl zas Owen na "hlavní pár" filmu Julii Robertsovou a Juda Lawa.

Ti vyšli naprázdno. Owen s Portmanovou vyhráli ve vedlejších rolích - jenže ve snímku, jehož hrdinové jsou si rovnocenní, se tyhle kategorie určit nedají. Stejně jako žánr hry, podle níž vznikl - říká se jí komediální drama.

Na londýnském jevišti mělo Na dotek - anglicky Closer - premiéru v roce 1997. Text Patricka Marbera získal ceny doma i na Broadwayi, představení se hrálo ve stovce měst včetně Prahy a v třiceti jazycích.

Marber pokládá svou hru především za milostný příběh. "I když mluví samozřejmě i o jiných věcech: o sexuální žárlivosti, o mužské fascinaci vzhledem žen, o lžích, jež si vštěpujeme a jež jsou nám nejbližší, o tom, jak lidé nacházejí sebe využíváním jiných," míní autor, který psal i scénář.

Producent John Calley nadšeně tvrdí: "Je to pozoruhodná zpráva o současné době. Předvádí, jak se lidé mohou proměnit v milostné maniaky a zjistit, že se té závislosti dá zbavit jen s velkými obtížemi."

Marber neřeší, co je 'dobré', či 'špatné' v charakteru postav: "Tohle řekly. Tohle udělaly. Do jejich chování mi nic není. Diváci je vnímají, jak sami chtějí, při troše štěstí najdou kus pravdy a taky se zasmějí."

Oč jde? Anna čili Robertsová potká Dana, jehož hraje Law. Vdá se za Larryho v podání Owena, s Danem se dál stýká, ač ten žije s Alicí čili Portmanovou. Čtyři herci měsíc s režisérem Mikem Nicholsem probírali, jak se zamilovaní chovají pod tlakem či když jim někdo ublíží.

Pro Portmanovou, krásku z Hvězdných válek, byla Alice novým typem role. "Jediná je v citech dětsky upřímná," míní herečka, která film shrnuje větou: jak se láska stane omluvou pro zraňování ostatních.

Owen známý z Krále Artuše, jenž hrál v divadle Dana a ve filmu Larryho, dodává: "Na konci diváka napadne - proč tohle sami sobě děláme?!"

Fotografie z filmu Na dotek

,