Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek.

Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek. - Snímek je volně inspirovaný životem básníka Egona Bondyho. | foto: David Port, MF DNES

Po pražské Jindřišské ulici se opět prochází Egon Bondy

  • 1
Tramvaje pod Jindřišskou věží v neděli nejezdily. Pouze jedna, historická. Vývěsní štíty obchodů hlásí dnes známé Baťa. "Brzy ho vyměníme za Svit Gottwaldov," směje se Monika Kristlová ze společnosti Dawson, v jejíž produkci natáčí Tomáš Mašín film inspirovaný mládím básníka Egona Bondyho 3 sezony v pekle.

Pro včerejší záběry se ulice přenesla do září 1947, kdy si tu Kryštof Hádek v hlavní roli vychutnával cestou do kavárny poválečnou náladu nadějí.

Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek.Znovu se tu projde na podzim 1949: to už budou některé výlohy zabedněné, lidé spílající kožešníkovi do buržoustů začnou rabovat obchod a hrdina pozná, že jeho ideálům odzvonilo.

Naivní marxista
Ti, kdo poblíž bydlí, dočasnou proměnu ulice přijali; mnozí dokonce tvrdí, že by to tak mohlo zůstat. Místo hustého provozu projede pár dýchavičných veteránů či prodavači s košíky zboží na kolech, do přízemí bývalé banky zve kavárna Grand a v budově, kde bydlela Adina Mandlová, najde byt jeden z hrdinů.

Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek.

Jedině erotický obchod se s filmaři nedohodl, svou vývěsku nezměnil, ale reklamu mít nebude – kdykoli je v záběru, postaví se před něj náklaďák. Kamerový jeřáb se tyčí nad sloupem, jejž z jedné strany pokrývají současné plakáty a z druhé šedesát let staré – jako Stálý insert jistý zisk.

Komparz připomíná pamětnické filmy: kostýmní výtvarnice Katarína Hollá prý trvá na originálech a starých materiálech, žádné nové látky ani švy. A Hádek má v klopě pěticípou rudou hvězdičku: "Můj hrdina je marxista a volnomyšlenkář."

Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek.V rámci příprav herec četl Bondyho texty, viděl dokument o něm, ale v žádném případě ho nebude napodobovat. Bondyho zápisky z mládí a jeho vztah s Honzou Krejcarovou – tu hraje Karolina Gruszka z Lynchova díla Inland Empire, která teď létá kvůli divadelním zkouškám mezi Polskem a Ruskem a k Hádkovi se přidá v září – dávají filmu podle režiséra jen punc autenticity. "Je to zkrátka typ rebela z podstaty, který odmítá každý diktát," popsal hrdinu svého scénáře Mašín, ve filmu debutující úspěšný tvůrce reklam.

Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek.

Česko-německo-slovenská koprodukce za 80 milionů korun vyhlíží opravdu nešizeně a Hádkovi se to líbí: "Mám rád, když se film dělá důkladně, a ne na koleně, kdy se narychlo zakryjí dva obchody."

Za rok v kinech
Režisér Tomáš Mašín natáčí v pražské Jindřišské ulici film 3 sezony v pekle, hlavní roli získal Kryštof Hádek.Působí na něj i příběh. "Zatím ještě jako naivní levicový intelektuál věří, že se zruší peníze," líčí svého hrdinu. "Ale s nástupem 50. let zažije výbuch. Je děsivé, že pouhé tři roky po válce to, co nestihli zlikvidovat Němci, jsme my Češi dorazili sami," shrnul Hádek pocit z filmu, jehož hlavním motivem je podle něj vnitřní svoboda ubíjená režimem.

Film 3 sezony v pekle, jenž slibuje i řadu akčních scén, se bude točit během září a října, do kin se chystá 5. listopadu 2009.