Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oscaři budou dřív, vypukly vášně

Představte si, že by se Nový rok posunul na půli prosince. Tak prestižní filmový časopis Variety popisuje pozdvižení, jež se vzedmulo poté, co Americká filmová akademie rozhodla, že udílení Oscarů posune blíže k začátku roku.

Ještě příští, pětasedmdesáté vyhlašování výročních akademických cen se odehraje ve „starém“ termínu - 23. března 2003. Ale další finále, jež ohodnotí filmy za rok 2003, už je naplánováno na 29. únor 2004.

„Můžete to považovat za hotovou věc,“ potvrdil výkonný ředitel akademie Bruse Davis. Zároveň se s nejvyšší pravděpodobností zkrátí dosud šestitýdenní interval mezi vyhlášením nominací a vítězů - a to na čtyři týdny.

Vášně, které vzápětí po ohlášení změn propukly, komentuje novinář Timothy B. Gray slovy: Jak se zachová Oscar, tak se zachová svět. Možná to zní nadneseně, nicméně dominový efekt se určitě přenese nejen na zámořský filmový průmysl, ale i mimo Spojené státy, zejména do filmové distribuce.

Bude méně reklamních bitev
Hollywood vesměs uznává důvody, které akademiky ke změně termínu vedly. Čím větší prostor byl mezi koncem roku a Oscary, respektive mezi jejich nominacemi a vyhlášením vítězů, tím více času bylo na spekulace a kalkulace a hlavně na monstrózní reklamní kampaně, které nahrávaly megahitům, avšak znevýhodňovaly chudší projekty nebo „pozapomenuté“ snímky, které měly premiéru už na počátku hodnoceného roku.

Navíc se v době čekání na březnové Oscary vyrojila záplava dalších a dalších výročních cen, které devalvovaly kvalitu všech těchhle soutěží a v neposlední řadě rozmělňovaly pozornost diváků oscarové show. Letošní přímý přenos televize ABC vidělo zhruba o tři miliony lidí méně než loni - právě ABC tedy doufá, že včasnějším datem Oscarů získá větší sledovanost i více peněz z reklamy.

Začne-li tedy oscarová kampaň dříve, lepší pozici by měly dostat i zmíněné starší snímky startující již na jaře. Zkrácení doby od nominací k finále z šesti týdnů na čtyři by pak mělo omezit rovněž ony stále lítější obchodní bitvy, které s kvalitou filmů nemají nic společného, ovšem přinejmenším podvědomě prý mohou hlasy akademiků ovlivnit.

S P E C I Á L N Ě   N A   i D N E S

On-line zpravodajství z předávání letošních filmových Oscarů najdete ZDE.

Nic se nezmění, bude hůř
Souběžně se vynořily i námitky. „Nastane tvrdší bitva pro menší filmy,“ varuje naopak Harvey Weinstein ze společnosti Miramax, která právě takové snímky, naposledy třeba tituly Iris či V ložnici, uvádí do kin. Hlavní nápor filmových novinek aspirujících na Oscara očekává Weinstein v listopadu a bojí se, že za tak krátkou dobu, tedy do Silvestra, si menší snímky nestihnou vybojovat dostatečné místo na trhu.

Producenti a distributoři musí změnit svou politiku, vymyslet jiný rytmus premiér a vyrobit účinné kampaně v kratší době. Tím zase podle Jeffreyho Godsicka ze společnosti Fox utrpí snímky jako muzikál Moulin Rouge, jejichž pověst se šíří na principu sněhové koule, ústním podáním, šeptandou - k čemuž potřebují víc času.

Obavy samozřejmě neskrývají ani pořadatelé dalších filmových cen, kterým hrozí minimálně úbytek celebrit. Jestliže se dosavadní tříměsíční americká „sezona cen“ smrskne do kratšího úseku, bude „přehvězdováno“ a známé tváře už nebudou tak hromadně a vděčně přijímat pozvání na další ceremoniál.

První jsou na ráně Zlaté globy, respektované trofeje výběrového sdružení zahraničních kritiků, kteří jsou akreditováni v Hollywoodu. Vyhlašují se v druhé půli ledna a jejich výsledky byly vždy považovány za jakési „předskokany“ a možné vodítko Oscarů. Podle nového kalendáře by se však vyhlašování oscarových nominací posunulo z půli února na konec ledna a konalo by se tudíž takřka souběžně s Glóby.

Zlaté globy, stejně jako nově založené ceny Amerického filmového institutu, však zatím lednové termíny měnit nehodlají; vyčkávají i pořadatelé hudebních Grammy. Ale řada jiných filmových akcí už se chce v časovém rozvrhu stěhovat, aby nezůstaly ve stínu Oscarů: uvažují o tom vyhlašovatelé výročních cen profesních svazů producentských, hereckých, režisérských, scenáristických. Rovněž Britská filmová akademie již oznámila, že v roce 2004 přesune svou tradiční slavnost na včasnější termín - 8. únor.

To nahrává názorům skeptika Weinsteina, podle něhož se naděje vkládané do posunu Oscarů nesplní: „Ostatní ceny nezmizí, prostě taky posunou své termíny.“

Doma vše při starém
Tuzemský vrchol filmových cen, Český lev, zůstává v klidu a nadále se drží stabilního data - 1. března. „Čeká nás teprve desátý ročník, na rozdíl od pětasedmdesátileté americké tradice ještě nemáme důvod něco měnit,“ říká výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler s tím, že zámořské argumenty pro podobné posuny u nás zatím neexistují. Marketink se rozbíhá pomalu, těch pár domácích filmů během roku těžko vymizí z paměti, navíc je akademie vždy připomíná zvláštní přehlídkou.

A „šachy“ producentů, kteří se chtějí vklínit do termínů výhodných kvůli blížícím se cenám? „Už jsme párkrát zažili, že se premiéry posouvaly do října, aby stihly uzávěrku návrhů akademiků na oscarovou nominaci českého filmu, či do prosince, aby připadaly v úvahu do klání o Českého lva. Ale prozatím to ani v jednom případě dotyčným filmům nepomohlo,“ dodává Vachler.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...