Z filmu Občan Havel

Z filmu Občan Havel | foto: Aerofilms

Občan Havel má delší verzi. Přibyl Forman a guláš

  • 2
Po nesoutěžní premiéře na Berlinale čeká celovečerní film Občan Havel první setkání se soupeři. O ceny mezinárodního festivalu Jeden svět, jehož pražská část zítra začíná, bude bojovat v nové, režisérské verzi.

Ve srovnání s podobou, v níž Občan Havel běží v kinech, je delší o pětadvacet minut.

Co ve filmu přibylo? "Některé události mají v režisérském sestřihu větší plochu. Například při návštěvě Rumunska divák společně s Václavem Havlem absolvuje i návštěvu prezidentského paláce. Na oslavě exprezidentových šedesátin zase uvidí přípravu i ochutnávku pověstného Havlova guláše a ve Spojených státech jeho návštěvu u režiséra Miloše Formana doma," říká producentka filmu Jarmila Poláková.

Podle Miroslava Janka, jenž dokument dokončil po svém zesnulém kolegovi Pavlu Kouteckém, v případě Občana Havla platí: čím delší, tím lepší. Janek dokonce sní o ještě delší, ovšem dvoudílné verzi, aby si diváci mohli udělat přestávku.

I v původní dvouhodinové podobě má však Občan Havel úspěch. "Už ho navštívilo více než sedmdesát tisíc diváků, což nemá u žádného českého ani zahraničního dokumentárního snímku v Česku obdoby," říká Ivo Andrle z distribuční společnosti Aero Film.

Zájem projevuje i zahraničí, na Berlinale uzavřeli producenti smlouvu s německou společností Deckert Distribution, která bude film prodávat do světa. Vedle evropských distributorů jsou ve hře i dvě společnosti ze Států.