Nuda v Brně získala v Bratislavě dvě ceny

Úspěšná filmová prvotina divadelníka Vladimíra Morávka Nuda v Brně kralovala sobotnímu závěru 5. mezinárodního bratislavského festivalu. "Komedie navzdory osudu", jak jí tvůrci přezdívají, tu vyhrála jak hlavní cenu Grand Prix, podle poroty "za originalitu a krásu", tak ocenění za nejlepší ženský herecký výkon pro Kateřinu Holáňovou.
"Samozřejmě nás to těší, vždyť právě prostřednictvím filmů lidé v zahraničí nejlépe poznávají Česko," říká producent Čestmír Kopecký, který vítěznou trofej převzal z rukou modelky Adriany Sklenaříkové spolu s režisérem Morávkem a s hercem Janem Budařem, jenž se podílel na scénáři.

Prozradil, že Budař s Morávkem už chystají nový film. V dalších dvou hlavních kategoriích - nejlepší režie a nejlepší mužský herecký výkon - zvítězili režisér Li Jang za film Slepá šachta natočený v koprodukci Hongkongu, Číny a Německa a herec Maruf Pulodzoda, vyznamenaný za jednu z hlavních rolí tádžicko-francouzsko-švýcarsko-italského snímku Anděl na pravé straně.

Pátý ročník bratislavského festivalu navštívilo za týden více než dvacet tisíc diváků, pro něž bylo připraveno přes 260 krátkých a celovečerních filmů ze šestačtyřiceti zemí.

Jedna ze zvláštních sekcí programu byla věnována výhradně českým a slovenským dílům. Hvězdou přehlídky se stala legendární hrdinka Felliniho Sladkého života, švédská herečka Anita Ekbergová.

Prezident Mezinárodního filmového festivalu v Bratislavě Milan Kňažko se slovenskou topmodelkou Adrianou Sklenaříkovou, která se 6. prosince 2003 zúčastnila slavnostního předání cen.

,