Konrad Adenauer

Konrad Adenauer | foto: Corbis, Profimedia.cz

Největším Němcem byl Konrad Adenauer

  • 20
Kdo se stane Největším Čechem bude jasné už tento pátek. V minulosti ovšem vybírali svoji Největší osobnost také Němci. Kdo tam vyhrál? První místo obsadil první poválečný kancléř Konrad Adenauer. Druhý skončil reformátor Martin Luther a Karel Marx.

Nepřehlédněte
Vše o Největším Čechovi ZDE

Akci Unsere besten - (Naši nejlepší) pořádala v roce 2003 veřejnoprávní televize ZDF.

Pořadatelský tým musel vycházet z toho, že Německo nemá v historii jen světlá místa. Z hlasování byl předem vyloučen například Adolf Hitler a další nacističtí pohlaváři.

Samotný výběr historiků vyvolal i menší skandál. V německém výběru byl i skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. To se nelíbilo Rakušanům, kteří se báli, že jim Němci kradou "jejich" Mozarta. - více zde

Na výběru stovky osobností, ze které následně vyšli vítězové, se prostřednictvím internetu, telefonu, sms i pošty podílelo devadesát tisíc lidí. Ve stovce byli kromě jiných například osnovatel atenátu na Hitlera Claus von Stauffenberg, spisovatel Karel May nebo hudebník Dieter Bohlen.

Deset osobností, které dostaly nejvíce hlasů, se pak televizním divákům představilo v televizních portrétech. O pořadí v elitní desítce pak rozhodli sami Němci. Jeden a půl milionu jich hlasovalo ještě před finálovým večerem, dalších 1,8 milionu hlasů přišlo ještě během finálové show.

V konečném pořadí zvítězil Konrad Adenauer následován Martinem Lutherem a Karlem Marxem. Marx byl podle údajů ZDF vítězem mezi obyvateli nových spolkových zemí, tedy části Německa, která byla dříve komunistickou zemí.

Na čtvrtém místě skončili sourozenci Sophie a Hans Schollovi, bojovníci proti nacistické diktatuře. Sophie Schollová je jedinou ženou mezi nejlepší desítkou. První pětku doplnil ještě další z bývalých kancléřů - Willy Brandt.

V desítce nejlepších Němců historie mají podle výsledků hlasování své místo ještě hudební skladatel Johann Sebastian Bach, spisovatel Johann Wolfgang Goethe, vynálezce knitisku Johann Gutenberg, říšský kancléř Otto von Bismarck a fyzik Albert Einstein.