43. MFFKV - "Oranžový panter zasahuje"

43. MFFKV - "Oranžový panter zasahuje" - Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary (11. července 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Mirka z Varů podeváté: Ples upírů

  • 1
Je dobojováno, a podle toho to ve Varech vypadá. Festivaloví vytrvalci mobilizují poslední zbytky sil, aby na slavnostním večerním zakončení alespoň při zběžném pohledu obstáli vedle vetřelců, kteří přijíždějí právě a pouze na poslední noc.

Jsou odporně svěží a vyžehlení od tváří po bělostné košile, zatímco poctivý harcovník dnes v pošmourném chladném ránu vyhrabal na dně skříně poslední čisté prádlo, případně tričko nesoucí stopy guláše, halušek a potu obrátil naruby, aby zvýšil své šance proniknout na závěrečné gala. A tam budou bledé strhané obličeje přízračně světélkovat vedle ruměných nováčků jako na upířím bálu.

Dobojováno je i na poli filmové soutěže. Porota statečně mlčí jako bílý bratr Old Shatterhand u mučednického kůlu, z kuloárů prosáklo pouze mlhavá zvěst, že čeští Karamazovi dostanou "jen něco málo"- tedy spíše drobnou náplast než hlavní trofej. Ale je to zpráva šířená kolem půlnoci, tudíž se jí dá věřit asi jako meteorologům.

. Mirka z Varů

Internetový glosář filmové kritičky deníku MF DNES Mirky Spáčilové věnovaný filmovému festivalu v Karlových Varech

Porotci měl na vybranou mezi dvěma tábory. Divácké hlasování, které se přesně trefilo i do mého vkusu, vyneslo z hraných soutěžních filmů nejvýše maďarský film noir se shrekovským patologem v hlavní roli nazvaný Pátrání.

Naopak v hlasování zahraničních kritiků vyhráli právě Karamazovi, následování ruským Zajatcem a německým Dr. Alemánem. Žádné jednotné vodítko tudíž neexistuje a jedinou výhodu představuje fakt, že tajenku rozluštíme asi o hodinku dříve než televizní diváci.

Ceremoniál se totiž z technických důvodů předtáčí a pak vysílá "v přímém přenosu", který, jak vidno, zase tak úplně přímý není. Na Oscarech bývá podobné zpoždění několikavteřinové a dává pojistku pro případ, že by někdo z pódia použil nedejbůh nekorektní výraz z jadrného slovníku South Parku.

Ve Varech se spíše pojišťují pro případ, že by Christopher Lee alias Saruman z Pána prstenů, který dostane cenu prezidenta festivalu, zopakoval svůj takřka fantastický, dvouhodinový monolog - i když lepší one man show ještě žádná česká televize nevysílala.

Ale musí zbýt prostor ještě na čestné ocenění pro Ivana Passera, k jehož poctě se na festivalu natáčela anketní zdravice coby náhrada ze sestřih z režisérových děl, k nimž se těžko sháněla práva.

A vyhlašování vítězů doplní poprvé vzpomínka na zemřelé filmaře, kterou festival uvádí po vzoru oscarové tradice. Český lev, kam by patřila především, na ni pro samou legrací pořád nenašel místo a čas.