Václav Marhoul

Václav Marhoul | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Marhoulovo Nabarvené ptáče vyhrálo cenu na festivalu v Indii

  • 5
Snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula přinesl svému tvůrci cenu za nejlepší režii na filmovém festivalu v indické Kalkatě. Závěr přehlídky s udílením cen se uskutečnil v pátek.

Mezinárodní filmový festival v Kalkatě (KIFF) letos oslavil 25 let své existence a je druhým nejstarším v Indii. Kalkata je jedním z center indického filmového průmyslu, tamní festival se soustředí zejména na filmy v bengálštině. Jako jeden z mála indických festivalů však pravidelně uvádí i snímky zahraničních autorů.

Za nejlepší režii byla Marhoulovi udělena cena Zlatého královského bengálského tygra, která je honorována peněžní odměnou v přepočtu bezmála 680.000 korun.

Film Nabarvené ptáče zazářil na festivalech v Benátkách, kde si jeho tvůrci odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF, i přehlídce v Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru.

Snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně. Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

,