Lidstvo čelí válkám zákazem citů

  • 4
Orwellův svět utopie ve spojení s aktuálním "matrixovským" kultem nabízí snímek režiséra Kurta Wimmera Equilibrium. V tomto světě budoucnosti jsou svoboda a city mimo zákon. Lidstvo se snaží vypořádat s následky ničivé třetí světové války. K moci se dostává krutý diktátorský režim, který vytváří striktní pravidla, aby se podobná katastrofa neopakovala.
Premiéra: 26. června 2003

Kdo nařízení poruší tím,  že jakkoliv projeví city, ukrývá knihy nebo umělecká díla je nekompromisně likvidován. Moc totalitního státu je založena na neustálém strachu  a represi ze strany policejních složek.

Do středu pozornosti se dostává zvláštní agent John Preston, jehož úkolem je trestat "neposlušné". Hrdina má právo zabíjet všechny, kteří se nějakým způsobem pokoušejí vymknout tomuto nesnesitelnému životu.

Jednoho dne však Preston  vynechá svou povinnou pravidelnou dávku Prozia - drogy zbavující lidi emocí. A právě v tento okamžik potkává půvabnou a citlivou mladou ženu, která je odsouzena k smrti.

Agentovi nezbývá nic jiného, než se zříci všeho, co dosud bezmezně vyznával. Láska ho donutí k pokusu zachránit svět a zbořit mocenské struktury.

Strhující příběh je doprovázen celou řadou audiovizuálních efektů a podpořen hereckými výkony hlavních představitelů. V roli Johna Prestona se představí Christian Bale, tuzemskému publiku například známý z filmů Amertican Psycho či Portrét dámy.

Úlohu agentova něžného protějšku ztvárnila Emily Watsonová, která si před časem zahrála po boku Anthonyho Hopkinse v thrilleru Červený drak. Zajímavostí je, že oba již dříve spolupracovali na méně známém snímku Metroland.

Equilibrium 
USA, 2002

režie Kurt Wimmer
scénář Kurt Wimmer
kamera Dion Beebe
hrají Christian Bale
Emily Watson
Taye Diggs
Angus MacFadyen
Sean Bean
David Hemmings
hudba Klaus Badelt
Ramin Djawadi
Geoff Zanelli
původní název Equilibrium
délka 107 minut
žánr Sci-fi

Equilibrium - premiéry

kina 26. června 2003

Fotografie z filmu Equilibrium.

Fotografie z filmu Equilibrium.

Fotografie z filmu Equilibrium.

Fotografie z filmu Equilibrium.