Královna Alžběta je nešizená vladařská historka

- Říká se, že ani peklo nezná nic horšího, než je zhrzená žena. Podle anglického historického dramatu Královna Alžběta, který vstoupil do tuzemských kin ozdoben sedmi oscarovými nominacemi, může být dáma v lásce zrazená naopak užitečnou pokud se zatvrdí, namísto srdce začne užívat rozum a sex nahradí veřejným blahem.

Tak přímočaře se samozřejmě Alžbětin příběh neodvíjí, nicméně klikatými cestičkami výpravného dramatu se opravdu pokouší o trochu romantičtější a vášnivější portrét slavné panovnice, než bývá obvykle předkládán. Zatrpklá mužatka s řídkými narezlými vlasy zpravidla hrává tu zlou v souboji s hodnou Marií Stuartovnou, mladší, krásnou a smyslnou vládkyní Skotska; jenže to přišlo mnohem později. Scenárista Michael Hirst vyšel z předpokladu, že i tahle žena musela být někdy mladou dívkou a tehdy ji snad polibky zajímaly víc než státnická lejstra. I kdyby tomu tak nebylo, Alžběta zakoušející první nástrahy trůnu představuje pro publikum určitě atraktivnější středobod než politické rozpravy.
Hlavní (filmový) zvrat v královnině osobnosti nastává, jakmile Alžběta zjistí, že její milenec je dávno ženatý - ale nedá se říci, že by se příběh řídil výhradně ložnicí. Jednak se erotika vyžívá spíš v tanci a veřejných provokacích, navíc ji v posteli tradičně cloní závěsy. A jednak tvůrci dobový žánr naplňují dalšími nutnými přísadami: svár katolicismu a protestantismu symbolizuje už úvodní upálení kacířů, dvůr se zmítá ve složitých krvavých intrikách, obraz po bitvě připomíná Maroldovo panoráma Bitva u Lipan, scény z mučíren zase Kladivo na čarodějnice. Z příšeří chrámů a vězeňských kobek Toweru pak děj "skočí" tu do měkkého jasu slunné louky, odkud vedou zamilovanou princeznu na trůn, tu do svitu pochodní za karnevalové plavby přervané atentátem. Oscarové nominace za výpravu, kostýmy, masky i kameru jsou prostě znát, přičemž stylizace poměrně zručně spojuje důstojnou britskou strohost se stopou suchého humoru a dráždivou frivolností francouzských postav; z Paříže si film půjčil i rekvizity dobrodružných romancí, třeba otrávené šaty, jimž unikly Alžběta i Angelika.
Přesně naplněná, nešizená vladařská historka tu není poprvé; má-li Královna Alžběta jistý nadstandard, je obsažen v nominaci pro Cate Blanchettovou.
Australská herečka skvěle vede svou hrdinku jemnými odstíny: není vyloženě krasavicí, ale když nakrčí nos pod pihami, podmaňuje zvláštním půvabem. Z dívčích rozmarů se prokouše k ostrovtipu, z nejistoty k rozhodnému gestu. Jen díky ní působí přirozeně, když královna zvolí necitelnost a coby "znovu panna" se vdá za Anglii.

Královna Alžběta (Anglie 1998)

režie Shekhar Kapur
scénář Michael Hirst
hrají Cate Blanchettová, Geoffrey Rush, Richard Attenborough a další
distribuce Bontonfilm
čas 121 minut, titulky