Z filmu Tajně v Tibetu | foto: archiv

Kino Aero představí filmovou přehlídku Olympijská ostuda

  • 2
U příležitosti zahájení olympiády v čínském Pekingu představí 7. srpna pražské kino Aero přehlídku Olympic Shames (Olympijská ostuda).

Není náhoda, že oba filmy, které budou během večera promítnuty, pojednávají o Tibetu. Jeho okupace je jedním ze světově nejkritizovanějších politických činů asijské totalitní velmoci.

tvůrci filmu Tajně v Tibetu, režisér Jezza Neumann a tibetský emigrant Tash DespaOd 18 hodin bude k vidění bezmála padesátiminutový dokument Tajně v Tibetu (Dispatches/Undercover In Tibet)režiséra Jezzy Neumanna, natočený letos pro britskou televizní stanici Channel 4. Režisér spolu s Tibeťanem Tashem Despou, který z rodné země utekl před jedenácti lety, strávili v Tibetu tři měsíce v utajení.

Zachytili výpovědi politických represí a přinesli důkazy o kulturní genocidě, na kterou z exilu poukazuje Dalajláma. Ve filmu nechybějí rozhovory s přímými svědky zatýkání, věznění a mučení v současném okupovaném Tibetu.

ukázka z filmu Tajně v Tibetu

Téhož večera od půl deváté Aero promítne stominutový snímek Tibet: Nářek sněžného lva (Tibet: Cry Of The Snow Lion) z roku 2002. Režisér Tom Pinzet na něm pracoval deset let, natáčel v Tibetu, Indii a Nepálu.

z filmu Tibet: Pláč sněžného lvaMnoha cenami ze světových filmových festivalů ověnčený snímek přináší obsahově i vizuálně pestré záběry od rituálů v odlehlých klášterech po koňské závody, nevěstince a slumy ve svatém městě Lhase i velkolepé himálajské vrcholy. Film využívá nejen osobních výpovědí a rozhovorů, ale také tajných archivních záběrů, které nikdy nebyly sestaveny do jednoho filmu.

ukázka z filmu Tibet: Nářek sněžného lva

Mezi oběma filmy proběhne debata, pořádaný občanským sdružením Potala se zástupci neziskových organizací působících v oblasti lidských práv v Číně. V průběhu celého srpna je ve foyer kina Aero k vidění výstava fotografií z Tibetu.