Když slabá žena začíná od nuly, kapesníčky vlhnou

- Stodevětapadesátý pohled na hodinky a kradmý povzdech, jak neuvěřitelně se to courá; to je v kostce Přístav naděje, americké melodrama o ženě kdysi obdivované, pak zrazené i zhrzené a nakonec znovu silné a vítězící - ovšem po boku jiného, spolehlivějšího muže. Paradoxně ona nyvá sladkobolnost, jež z modelové historky prýští, nevzešla z ženské dílny. Scénář i režii obstarali muži, přičemž za druhý paradox lze považovat skutečnost, že právě mátožné mužské postavy ve filmu dopadly nejhůře.

Jediný skutečný nápad přijde ke slovu hned v úvodu. V nechutné televizní show, jakémsi "nováckém" Tabu bez milosrdné boudičky, zato s roztleskanými diváky a v přímém přenosu, vyslechne nic netušící Birdee (Sandra Bullocková) z úst vlastního manžela a své nejlepší kamarádky, že ti dva spolu mají poměr. Ponižující pravdu musí hrdinka přijmout před zraky milionů diváků - a k těm samozřejmě patří i lidé z jejího rodného texaského městečka, kam se Birdee po veřejném krachu manželství vrátí i s dcerkou, k energické matce a otci stiženému mrtvicí. Jaká pastva pro zestárlé spolužačky někdejší královny krásy - s potměšilým soucitem mohou teď Birdee vracet dávné křivdy. Zvysoka je přehlížela, s místním idolem se pyšně vydala dobýt velkoměsto. A nyní, ač stále ještě křehce půvabná (o moc víc se od Bullockové ani nechce), pokorně se jim omlouvá a žebrá o práci.
Což je sice hezký motiv, ale tvůrci od něj rychle utečou typicky hollywoodskou kličkou. Hrdinka, kterou divák už už vidí v zástěře uklízečky či kuchtičky, se rozpomene, že bývala geniální fotografkou (což kupodivu pozná i mamina z úřadu práce). A dívčin oddaný dávný ctitel, jenž na rozdíl od zrádného hezounského manžela umí vzít poctivýma venkovskýma rukama za práci i do náruče, souká z rukávu tolik dojemných vzpomínek na školní léta, že Birdee nemůže nepodlehnout jeho čisté duši. Zvláště když k tomu věčně znějí romantické cajdáky pod hvězdami...
Romance je k uzoufání jasná, slzy vynucené postavami dětí zas poněkud trapné a ústřední bojová výzva k Birdee - Vzchop se a povstaň, buď zase silná a zářící, musíš žít dál! - se na hrdinku valí ze všech stran jak na kolovrátku. Čeho se pak chytit? Snad jen obrazu tří ženských generací. "Matky milují své dcery, i když to dávají mizerně najevo," říká hrdince její rázovitá maminka - a totéž platí o vztahu Birdee a její dcerky. Kupodivu ve scénách "mezi holkami" se sentiment drží na uzdě jisté věcné hrdosti - ale jen se na zápraží mihnou pánské gatě, už slavík cvrliká a kapesníky se ždímají.

Přístav naděje (USA 1998)

režie Forest Whitaker
scénář Steven Rogers
hudba
hrají Sandra Bullocková, Harry Connick Jr., Gena Rowlandsová a další
distribuce Bontonfilm
čas 114 minut, titulky