Jiří Bartoška předává Umě Thurmanové Cenu prezidenta festivalu (30. června 2017). | foto: Dan Materna, MAFRA

Karlovarský festival ztratil sponzora ČEZ, Jiří Bartoška shání náhradu

  • 314
Generální partner karlovarského festivalu, Skupina ČEZ, po šestnácti letech ukončil spolupráci s největším tuzemským filmovým svátkem. ČEZ jako důvod uvedl své hospodářské výsledky. Prezident festivalu Jiří Bartoška upřesnil pro iDNES.cz, že objem peněz od ČEZ představoval asi 15 milionů korun.

„Je to škoda, ale samozřejmě to bereme na vědomí a děkujeme za minulé roky, kdy se i díky spojení s ČEZ podařilo z karlovarského festivalu vybudovat mezinárodně respektovanou značku. Bohužel pro nás přišla zpráva relativně pozdě,“ připomněl Bartoška, že letošní ročník začíná už 29. června.

Festival zkusí najít náhradu, Bartoška nicméně podotýká, že jaro není zrovna ideální čas, protože společnosti vesměs budují své finanční plány na podzim před koncem roku. „Ale budeme se snažit udržet letošní i příští ročníky na stejné úrovni jako za éry ČEZ, i na vyšší,“ slíbil.

Jako důvod vypovězení partnerské smlouvy uvedlo vedení ČEZ, že „s ohledem na vývoj hospodářských výsledků není v našich možnostech, aby Skupina ČEZ byla v roce 2018 generálním partnerem“ festivalu. „Je nám líto, že jim to současná situace nedovolí,“ shrnul Bartoška.

Rozpočet karlovarského festivalu, který spadá do mezinárodní kolekce akcí nejvyšší kategorie A, se pohybuje kolem 140 milionů korun. Sponzoři v něm hrají podstatnou roli, protože prostředky od ministerstva kultury, města Karlovy Vary a Karlovarského kraje pokryjí zhruba jen třetinu rozpočtu.

Slavní ve Varech: V roce 2016 přijel herec Jean Reno (červenec 2017)