Amazing Race

Amazing Race

Jiná reality show: hon za pokladem

Zatímco soutěžící VyVolených a Velkého bratra se zapotí v uzavřených vilách, hráči jiné chystané reality show uvidí kus světa. Stačí jim věk nad osmnáct let, platný cestovní pas a spolehlivý partner.

Amazing Race neboli Úžasný závod, hra založená na honbě za pokladem, si našla cestu z Ameriky do evropského vysílání kanálu AXN a právě hledá soutěžící.

"Jedenáct dvoučlenných družstev cestuje po různých zemích a za dohledu kamer plní fyzicky i intelektuálně zaměřené úkoly. Mají postupné cílové stanice, kde vypadne vždy dvojice, která dorazí poslední. Vítěz získá sto tisíc amerických dolarů," shrnul podstatu hry Vít Šírek z českého vysílání AXN, jež spadá pod stanici HBO.

Na její pražské adrese přijímají do 20. září přihlášky, jejichž formuláře jsou také na www.axn.cz.

Úspěšný pořad odstartoval v americké televizi CBS v roce 2001 a letos chystá již devátou sérii, vůbec poprvé se však odehraje také mimo Spojené státy: jako mezinárodní souboj týmů z šesti středoevropských zemí: Polska, Maďarska, Česka, Slovenska, Rumunska a Bulharska.

"Obohatí původní podobu, protože tentokrát spolu nebudou soutěžit jen jednotlivci, nýbrž i národy," věří zástupce AXN Tom Davidson.

Na zhruba třítýdenní cestu Evropou, jejíž trasa i jednotlivá zadání zůstanou do poslední chvíle tajemstvím, se vydají dvojice příbuzných či kamarádů, které pořadatelé vyberou z přihlášených párů do konce letošního roku. Natáčení se plánuje na květen 2006 a dvanáctidílné vysílání od příštího září.

Americká podoba velkého závodu už zbrázdila zeměkouli. V první sérii, kde šlo o milion dolarů, projeli soutěžící Zambii, Francii, Tunis, Itálii, Indii, Thajsko, Čínu a Aljašku. Divácký ohlas byl mimořádný.

"Konečně reality show, kde si hráči jen nepovídají – právě naopak, tady na řeči ani nemají čas," jásali fanoušci.

Stanice CBS tedy hned v následujícím roce 2002 uvedla dvě pokračování, vedoucí přes Nový Zéland, Brazílii, jih Afriky, Hongkong či Austrálii. Rok 2003 přivedl hráče do západní Evropy, loni se vysílaly opět dvě řady, z nichž jedna mířila do Uruguaye, Argentiny, Ruska či Egypta a druhá od Islandu přes sever Evropy na Korsiku, do Etiopie, Srí Lanky či na Havaj.

Rovněž letos vznikly dvě série: "sedmička" byla zasvěcená Chile, Africe a Indii, "osmička", která na americké obrazovky vtrhne v září, slibuje speciální "rodinné" vydání – soutěží tu totiž výhradně páry složené z příbuzných.

Kromě vysoké sledovanosti vynesla dobrodružná honba za pokladem obrovskou popularitu moderátorovi Philu Keoghanovi. Původem Novozélanďan, který letos dovršil osmatřicítku, projel s pořadem na padesát zemí světa a získal pozvání i do dalších pořadů včetně vyhlašování letošních cen diváků People’s Choice.

Amazing Race vychází z podobného základu honby za pokladem, jaký sledují klasická komedie To je šílený, šílený, šílený, šílený svět se Spencerem Tracym nebo její nová verze Milionový závod, v níž se sešli John Cleese, Rowan Atkinson a Whoopi Goldbergová.

Na startu je skupina zcela nesourodých lidí, kdesi daleko před nimi kufr plný peněz. Vyhrává nejrychlejší a nejchytřejší.