Iluzionista kouzlil v divadle i na Konopišti

Film umí cestovat časem. Vedle aut "parkují" koně, na oběd se trousí c. a k. důstojníci a konopišťský zámek rozzářila osvětlovací tělesa, prý kus za pět tisíc euro, o jakých se zdejším lustrům a svícnům nesnilo. Konopiště se totiž převléklo za vídeňský císařský dvůr.

Americký film Iluzionista, jehož scénář napsal režisér Neil Burger podle povídky Stevena Millhausera Iluzionista Eisenheim, vypráví o lásce hrdiny v podání Edwarda Nortona k urozené dívce, již hraje Jessica Bielová známá z filmů Cellular nebo Blade: Trinity.

Šlechtična je však zasnoubena s následníkem trůnu Leopoldem, kterého představuje hrdina Příběhu rytíře Rufus Sewell. Aby iluzionista získal dívku zpět, použije svých kouzel, čímž rozkolísá císařský trůn.

"Norton se učil čarovat od skutečných mistrů," popisují lidé z koprodukční společnosti Stillking Films scény, které vznikaly na jevišti pražského Divadla na Vinohradech.

Nejvíce si prý štáb pohrál s výjevem, kdy Norton ze semínka v květináči vykouzlí rostoucí stromek obsypaný pomeranči, které vzápětí promění v motýly a poté v havrany.

Ovšem nyní se v někdejší zámecké kuřárně chystá méně poetická scéna. Hlavní slovo v ní mají Rufus, dále ústřední Nortonův protihráč Paul Giamatti, jenž představuje inspektora Uhla – a pistole.

"Není v ní prach, nevystřelí," předvádí ji odborník režisérovi i hercům. V tu chvíli se dámská část štábu raději stahuje do koutů, kdežto všichni pánové nadšeně zkoumají zdobenou historickou zbraň.

Dokonce jako by si hráli na ruskou ruletu, jenže vzápětí přijde vysvětlení: jeden z hrdinů temné romance se má podle scénáře skutečně sám "střelit" do hlavy.

Na Konopišti málem není místečka, kde by se nezrodil alespoň jeden záběr Iluzionisty. Točilo se už v knihovně, na chodbách, na nádvoří. Až dokončí střelecký výjev, sbalí filmaři svou výbavu a přesunou se do Tábora. Výhradně v Česku, zejména po dalších hradech a zámcích, budou pracovat až do konce května, premiéra filmu s rozpočtem 17 milionů dolarů se plánuje na rok 2006.

Firma Stillking Films už u nás pomáhala řadě projektů, například snímkům Vetřelec vs. Predátor, Šanghajští rytíři či Van Helsing.

Stále častěji však od zakázek, tedy poskytování služeb zahraničním štábům, přechází k přímé spoluúčasti. Proč? "Většina filmů, i těch amerických, je často financována z Evropy," vysvětluje šéf firmy Matthew Stillman.

"Stillking Films má jako společnost, která sídlí v Evropě a produkuje dost filmů, velmi dobrou pozici, aby získala na film finanční prostředky, a zároveň se dokáže postarat o jeho výrobu. Za poledních dva a půl roku jsme pomohli financovat asi deset děl, což má velký vliv i při rozhodování, zda se film bude točit v Praze, nebo jinde."

Přivážejí tak velké peníze i hvězdy: předloni Češi potkávali Matta Damona, loni hrdinu Pána prstenů Elijaha Wooda a nyní Nortona s Giamattim.

,