Z filmu Monsters vs. Aliens

Z filmu Monsters vs. Aliens | foto: DreamWorks

Hollywood zbrojí na novou éru 3D filmů

  • 5
Hollywoodská filmová studia hodlají do distribuce vyslat velké množství snímků v trojrozměrném formátu a v digitální kvalitě.

Filmový byznys tak ohlašuje příchod nové éry, srovnatelné s nástupem kolorovaných filmů do kin před sedmdesáti lety.

Novou zářnou budoucnost branže zvěstoval na lasvegaské konferenci ShoWest, na níž studia zveřejňují první ukázky z chystané produkce svých snímků, zástupce společnosti Dream Works Jeffrey Katzenberg.

Dream Works poté předvedl 3D ukázku střetu americké armády s lodí mimozemšťanů z filmu Monsters v. Aliens, který přijde do distribuce v březnu 2009.

Na setkání v Las Vegas uzavřela společnost Access Integrated Technologies (AIT) finanční dohodu se studii 20th Century Fox, Paramount, Universal a Walt Disney, podle níž bude 10 tisíc pláten severoamerických kin uzpůsobeno pro digitální technologie potřebné k promítání filmů v 3D formátu.

Přestavba kin provedená v následujících třech letech bude podle zástupců AIT stát přibližně 700 milionů dolarů (11,3 miliardy Kč). V současnosti je v USA a v Kanadě z celkových 38 tisíc pláten vybaveno digitálními technologiemi jen 4 600 z nich.

Digitální formát kin poskytne ostřejší obraz a zároveň nebude nutné používat drahé celuloidové filmové pásky.

Statistika z pokladen kin rovněž ukázala, že trojrozměrné filmy mohou nalákat dvakrát až třikrát více diváků než standardní 2D snímky. Návštěvníci kin jsou také ochotni zaplatit na vstupném o tři dolary více, než je obvyklá cena lístku.

Majitelé kin a filmová studia doufají, že zvýšená nabídka 3D snímků přitáhne do multiplexů více návštěvníků, kteří ocení filmové zážitky, které jim ani nejkvalitnější domácí kina poskytnout nemohou.

,