Hledá se bavičská superstar. Porota žasne

  • 5
Zpívat? To je hračka proti zadání jiné soutěže: rozesmát. Televize HBO vypsala konkurz do pořadu sólových komiků Na stojáka! Do prvního kola přišlo patnáct uchazečů o titul bavičské superstar a tisíc dolarů. Diváci nevěděli, zda se smát, či plakat. Porota žasla.

"Oni neumějí žánr stand-up comedy a my neumíme být jeho publikem - když nás nudí, máme je prostě vypískat," shrnul producent pořadu Ondřej Trojan podstatu angloamerické tradice.

Zázrak z ulice nečekal, zato režisér Zdeněk Tyc si statečně hýčkal naději. Přesto ve slabší chvilce z jeviště ohlásil: "Atmosféra je pořád těžší, snad nás potěší příští host - alespoň v to věřím."

Jenže dotyčný vytasil bojovné verše o "městské hovadné dopravě" a diváci si do hlasovacích lístků psali: Další, který nepochopil, oč tu jde.

Stand-up comedy patří k nejtěžším prověrkám komika. Jen slovem a výrazem, sám u mikrofonu, musí v minutě zaujmout lidi popíjející v baru: vtipem, originalitou, pohotovostí, třeba i drzostí.

Jak na to šli čeští novicové zábavy? První předčítal z knihy o vláčku notoráčku, když mu řekli, že nemá kontakt s publikem, prohlásil: "Budu to zkracovat," a přeskakoval kapitoly.

Další předvedl kouzelnické triky s penězi. Upřímná slečna názorně líčila, jak cestou ze školy "pocítila potřebu jít na velkou". Podobné téma probral utrápený pacient, který důkladně popsal vyšetření střev: "Měl jsem Vetřelce v žaludku."

Smutný malý pán zvolil němohru s kloboukem. Vášnivý kuřák dýmal do mikrofonu během historky o kouření v letadle. Muž, jenž se představil jako "trochu plachý sameček", si zase na povzbuzení objednal na jeviště "panáčka - ještě do druhé a do třetí nohy", načež dal hlasovat jako na schůzi: "Tancujete rádi? Zvedněte ruce!"

Vesnickou estrádu na přání zkusil i další dobrovolník. "Řekněte si, co vás pobaví," vyzýval marně. "Tak já vám povím vtip o zvířátkách," pokračoval, přidal písničku a výzvu "Musíte tleskat všichni!"

Zvláštní kapitolu tvořili napůl básníci, napůl rappeři, kteří spadali spíše do generačního žánru slam poetry, jakési akční recitace poezie. Samorost se psem zavzpomínal na leninskou výuku "Budete, děti, dělat traktory, za dobrou práci jezdit na hory", útočný rebel zase vypálil "Mé bláboly rostou jak brambory na poli".

Prakticky jen dva z celé první várky obstáli: rozložitý vykladač "zenových anekdot z dynastie Ming", který však už má za sebou jistou hereckou zkušenost, a bezprostřední mladík s kovbojskými vtipy, který imitoval Karola Poláka, připomněl Jaroslava Štercla a rozloučil se variací mečiarovského výroku "Neublížil jsem žádnému z vás".

"Vyložený objev může být jen mladičký, u starších hned poznáte, že už to zkoušeli a neuspěli," míní Trojan. Snad takový talent najdou další konkurzy v březnu a v dubnu, navíc Tyc uklidňuje, že pro sestřih nových dílů pořadu Na stojáka! mají spolehlivé zálohy v méně známých hercích z mimopražských divadel.

Nicméně coby porotci stejně oba žasli, proč se lidé přihlásí, když si nic nepřipraví, a proč se o požadovaném typu zábavy nepoučí z již odvysílaných dílů pořadu, jimž kralovaly osobnosti Divadla Sklep v čele s Tomášem Hanákem. Ze Sklepa je i Trojan - kdy vystoupí Na stojáka on? "Až bude nejhůř," slíbil.