Harry Potter na videu zlomil tuzemský rekord

Čarodějnický učeň se postaral o další tuzemský rekord. Přestože se videokazety s filmem Harry Potter a Kámen mudrců ocitly na pultech teprve loni na podzim, do konce roku se jich prodalo 150 tisíc. Rázem tak snímek stanul nejen v čele žebříčku nejprodávanějších kazet za rok 2002, ale překonal i dosavadní historické rekordmany, Disneyho Sněhurku a velkofilm Titanic.

„Měli jsme vůbec rekordní rok,“ raduje se ředitel společnosti Warner Home Video Michal Izakovič. Postaraly se o to hlavně tři „warnerské“ tituly, vedle prvého dílu Harryho Pottera též úvodní část Pána prstenů, jež se zase stala historicky nejprodávanějším filmem na moderním nosiči DVD, a pak válečné drama Pearl Harbor.

„Jen s těmito našimi tituly se v Česku prodalo bezmála 300 tisíc nosičů a tržby činily téměř 90 milionů korun,“ počítá Izakovič.

Na klasických kazetách se loni neztratily ani animované Příšerky s.r.o., kterých se prodalo 23 tisíc; kromě nich Warnerům patří i Matrix, což je po Potterovi a Pánu prstenů třetí nejúspěšnější DVD všech dob. Loni se tedy značka Warner Home Video výrazně prosadila vedle společnosti Bonton Home Entertainment.

Z bontonské nabídky se na videokazetách prodalo Svěrákových Tmavomodrého světa asi 19 tisíc kusů, rodinné komedie o myšáku Stuartu Littleovi přes 16 tisíc a komiksového hitu Spiderman 14 tisíc. Válečný velkofilm Tmavomodrý svět bodoval i na nosiči DVD, kde se jeho prodej přiblížil osmi tisícům výlisků, těsně za ním zůstal Spiderman a třetí místo patří Epizodě II Hvězdných válek s téměř šesti tisíci kusů DVD.

Nejprodávanější video:

* 1. Harry Potter a Kámen mudrců - 150 000 kusů
* 2. Sněhurka - 135 000 kusů
* 3. Titanic - 130 000 kusů

Nejprodávanější DVD:

* 1. Pán prstenů: Společenstvo prstenu - 26 500 kusů
* 2. Harry Potter a Kámen mudrců - 24 300 kusů
* 3. Matrix - 21 700 kusů

„Zájem o Spidermana je v Česku opravdový komiksový úspěch, neboť v minulosti se u nás na rozdíl od světa tomuto žánru příliš nevedlo,“ říká Marek Jeníček z Bontonu. Za jiný úspěch vděčí Bonton animovaným seriálům pro děti: amerického Bořka stavitele se prodalo za tři měsíce 15 tisíc kusů a britských Teletubbies za celý loňský rok téměř 20 tisíc.

Nicméně Harry Potter a Pán prstenů kralovali s převahou. „Jejich výsledky potvrzují i očekávání, že Potter bude titulem spíše rodinným, jaké se vzhledem k rozšíření videopřehrávačů kupují na kazetách, zatímco Pán prstenů je doménou majitelů přehrávačů DVD a Tolkienových fanoušků,“ shrnul Izakovič.

Oba rekordmanské filmy navíc patří do kategorie označované odborníky jako „musím vlastnit“, kdežto Pearl Harbor je spíše z kategorie zvané „musím vidět“; proto patřil k nejžádanějším snímkům ve videopůjčovnách.

Další díly hlavních „tahounů“, Harryho Pottera a Pána prstenů, pomohou Warnerům i letos, spolu s pokračováním Matrixu či Lvím králem. Firma však slibuje, že nezůstane jen u masových hitů. Ze zlatého fondu kinematografie vydají i evropskou klasiku, třeba filmy Muž a žena, Americká noc či Smrt v Benátkách.

Fotografie z filmu Harry Potter a Kámen mudrců.