Z filmu La Dolce Vita (Sladký život) | foto: archiv

Felliniho devadesátiny oslaví kino Aero filmy a reklamami

  • 0
Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinalová, Anita Ekbergová - vybraná herecká společnost bude od 20. ledna po čtyři dny zdobit plátno pražského kina Aero. To slaví devadesáté výročí narození italského filmového klasika Federica Felliniho přehlídkou jeho tvorby.

"Federico Fellini patří mezi klasiky světové kinematografie, přesto se v české distribuci v posledních letech objevil jen jeho film Sladký život. Jsme rádi, že můžeme při příležitosti výročí jeho narození opět přivézt do České republiky jeho nejvýznamnější filmy, které až na dvě výjimky promítneme všechny z klasických filmových kopií," říká Zuzana Kameníková z kina Aero.

Z výstavy Tutto Fellini!  v PařížiZ výstavy Tutto Fellini!  v Paříži

Úvodním filmem přehlídky Federico Fellini bude Silnice, jeden z filmů oceněných Oscarem. V něm se objevila Felliniho manželka Giulietta Masina, kterou obsadil i do dalších šesti snímků.

Ve čtvrtek 21. ledna je na programu 8 ½, film, který bývá považován za Felliniho vrcholné dílo. V hlavní roli režiséra, Felliniho alter ega, exceluje Marcello Mastroianni. Shodou okolností zanedlouho vstoupí do kin muzikál Nine, který na 8 ½ přímo reaguje. - Čtěte Každý mou roli chtěl, říká Kidmanová o účinkování v muzikálu Nine

Na programu jsou dále například snímky Amarcord, Giulietta a duchové – první Felliniho barevný film, Cabiriiny noci, Ginger a Fred či například výpravný Satyricon ze starověkého Říma a pochopitelně i legendární Sladký život, který přehlídku uzavře.

Z výstavy Tutto Fellini!  v Paříži

Bonbónkem pro fanoušky jsou pak Felliniho reklamy, které se objeví před každým hlavním filmem. Diváci si mohou vychutnat staré spoty na Campari, Banca di Roma či těstoviny Barilla.

Součástí festivalu je i výstava dvaceti autorských výtvarných plakátů k Felliniho filmům. Ty v Československu a Polsku vytvořili přední výtvarníci.

Vystaven tak bude jeden z nejoceňovanějších československých plakátů k filmu 8 ½ Bedřicha Dlouhého či typograficky úderný návrh Zdeňka Zieglera k filmu Roma.

Polskou plakátovou školu bude zastupovat plakát Eryka Lipinského k filmu Giullietta a duchové či vtipný plakát Andrzeje Krajewského k fimu Boccacio. Expozice potrvá do konce ledna.

Program Felliniho přehlídky

ST 20. 1.
18:00 Cabiriiny noci (Le notti do Cabiria, Itálie / Francie, 1957)
20:30 Silnice (La strada, Itálie, 1954)

ČT 21. 1.
18:00 A loď pluje (E la Nave va, Itálie / Francie, 1983)
20:45 8 ½ (Itálie / Francie, 1963)

PÁ 22. 1.
17:30 Zkouška orchestru (Prova d´Orchestra, Itálie / Francie / Německo, 1978)
19:00 Amarcord (Itálie / Francie, 1973)
21:30 Giulietta a duchové (Giulietta degli spiriti, Itálie / Francie / Německo, 1965)

SO 23. 1.
16:30 Ginger a Fred (Itálie / Francie / Německo, 1986)
19:00 Roma (Itálie / francie, 1972)
21:30 Satyricon (Itálie / Francie, 1969)

NE 24. 1.
17:00 Bílý šejk (Lo sceicco bianco, Itálie, 1952)
19:00 Sladký život (La dolce vita, Itálie / Francie, 1960)