Epizoda I. - Skrytá hrozba přijde do českých kin za dva týdny

- 16. září vtrhne do českých kin nový film amerického režiséra a scenáristy Georga Lucase Hvězdné války. Pod názvem Star Wars : Epizoda I. - Skrytá hrozba uvede společnost Bontonfilm tento dvouhodinový snímek v mimořádném počtu 34 kopií, z nichž se deset bude promítat na Slovensku. V Praze ho nasadí do pěti kin současně, bude se hrát v Lucerně, Světozoru, Blaníku, Kině 64 U hradeb a v Galaxii dokonce ve dvou sálech.

"Kopie jsou dabovány do češtiny a slovenštiny a dvě z nich vybaveny českými titulky," řekl před čtvrteční pracovní projekcí v Praze zpravodaji ČTK Jan Strnad z Bontonfilmu. Vstupné bylo stanoveno na 119 korun. Podle něj by se první projekce Star Wars měly na plátnech objevit už po půlnoci z 15. na 16. září, a to nejen v pražských kinech.

Upoutávky na pokračování legendární hvězdné ságy byly v některých českých kinosálech k vidění už od února, pražský předprodej začal v polovině srpna. Americkou premiéru, která se uskutečnila 21. Května, provázel rekord v návštěvnosti, když za prvních pět dní snímek vydělal 102,7 miliónu dolarů. (Překonal tak pokračování Spielbergova Jurského parku s názvem Ztracený svět, za jehož zhlédnutí diváci během prvních pěti dnů zaplatili 98,8 miliónu dolarů.)

Na pokračování Hvězdných válek čekali fanoušci 16 let; kritici je však hodnotili rozdílně a mnozí byli zklamáni.
Také recenzenti ze zámoří označují tento snímek za obsahově chudý a co se příběhu týče, zcela nesrovnatelný s předchozí trilogií Hvězdné války, Impérium vrací úder, Návrat Jediho.
Když se však obnovená trilogie před dvěma lety objevila v českých kinech, stáli na ni diváci fronty stejně jako Američané. Sága, která byla kdysi za "železnou oponou" oficiálními místy vydávána za symbol amerického válečnictví, se vrátila na filmová plátna ve vylepšené podobě. Děj nové trilogie časově předchází příběhům původním.