Český lev

Český lev - Sošky pro vítěze filmových cen Český lev | foto: Vachler Art Company

Dokumentaristé se bouří. Chtějí Lva

  • 1
Udělování Českého lva se blíží, nominace budou známy už ve středu večer. Dokumentaristé ale vyjdou naprázdno.

V otevřeném dopise vyjádřili nespokojenost, že Česká filmová a televizní akademie opět nenašla způsob, jak začlenit dokumentární tvorbu do tohoto ocenění.

V otevřeném dopise ČFTA připomínají, že loni bylo do kin uvedeno několik těchto snímků, které zažívají celosvětovou renesanci a vzestup diváckého zájmu.

"Odmítavý postoj ČFTA k tomuto žánru je nemoderní a překonanou záležitostí. Z profesního hlediska mi při stavu kinematografie v ČR připadá tento přístup nekolegiální a v některých aspektech poškozující," napsal akademii producent filmu Ženy pro měny Jiří Konečný.

S jeho názorem prý souhlasí i další producenti a režiséři dokumentů.

"Jak daleko je od Českého snu k Roku ďábla? Nebo k Sentimentu, Nočním hovorům s matkou či Krajině mého srdce?  Proč by Českého lva za střih nemohl dostat střihač dokumentu?  Může cenu za dlouholetý umělecký přínos českému filmu dostat tvůrce, který nikdy nenatočil hraný nebo animovaný film?" ptá se Konečný.

Navrhuje zároveň změnu stanov soutěže. Podle Konečného by měli akademici umožnit dokumentárním či kombinovaným filmům uvedeným v kinech účast ve všech kategoriích, které mohou být pro daný film relevantní.

Jde o ocenění za nejlepší film, režii, scénář, kameru, hudbu, střih, zvuk, plakát
a v případě kombinovaných snímků i výtvarný počin a herectví.

"Kvalitní a sebevědomé hrané i animované filmy se přece nemusí bát, že by jim dokumenty ukradly jejich ceny. A když už by se to mělo stát, bude to dobře pro všechny," uvedl Konečný.

Vyjádření ČFTA se nepodařilo získat. Petr Vachler je totiž zaneprázdněn natáčením svého celovečerního hraného debutu Doblba!.