DO KINA: Will Smith v dvojroli Blížence narazí na Pražské orgie

  • 1
Z osmi novinek týdne zastupují domácí tvorbu jednak Pražské orgie, jednal dokument Bluesman. V americké sci-fi Blíženec má sólo Will Smith a ve slovenském dramatu Budiž světlo zase Milan Ondrík, který má už cenu z Varů.

Slovenské drama Budiž světlo sklízelo potlesk na karlovarském festivalu, kde dostal cenu Milan Ondrík. Hraje otce rodiny, jenž pracuje v Německu a teprve o vánoční dovolené zjistí, co se děje kolem jeho dětí.

Sci-fi Blíženec provázejí dvě slavná jména, režisér Ang Lee a herec Will Smith pověřený dvojrolí. Hraje elitního nájemného zabijáka, kterého má zlikvidovat jeho vlastní mladší klon.

Tragikomedii Pražské orgie natočila Irena Pavlásková se zahraničními i domácími herci podle předlohy Philipa Rotha, jenž v ní popsal vlastní zážitky z návštěvy Prahy za totality 70. let.

Dramatu Stehlík vévodí Ansel Elgort v roli muže, který jako dítě přišel o matku zabitou při teroristickém útoku v Metropolitním muzeu. Pod vlivem ztráty se pohybuje mezi uměním a zločinem.

Snímek Synonyma líčí částečně autobiografický příběh mladého Izraelce, který se po ukončení služby v armádě vydá do Paříže, aby se stal Francouzem. Bez peněz a bez znalosti jazyka.

Balkánská hororová komedie Voda, krev, rakije a zombie epidemie se odehrává v budoucím světě, kde se voda stala vzácnější než ropa. Do války o vodu se zapojí smrtící virus.

V dokumentu Bluesman se představí Peter Jurkovič, český výrobce kytar, na které hrají takové světové hvězdy jako Eric Clapton.

Italský dokument Gauguin na Tahiti – ztracený ráj přibližuje osud malíře i životního rebela Paula Gauguina. Ukázky a komentář najdete na videu.