Fotografie z filmu Batman začíná. | foto: Warner Bros

Digitalizovaný Batman se předvede na plátně IMAX

  • 1
Do českých kin přichází americký hit Batman začíná. Diváci ho uvidí i v pražském IMAXU. Snímek režiséra Chrise Nolana má premiéru 14. července. V hlavní dvojroli se představí Christian Bale.

Téměř dvouapůlhodinový příběh okřídleného mstitele uvede společnost Warner Bros. 

Film Batman začíná, který odhaluje počátky legendy, natočil režisér Christopher Nolan, v hlavní dvojroli se představí Christian Bale.

V zármutku nad smrtí svých rodičů se vydává do světa, aby se naučil bojovat  s nespravedlností. Vrací se do města Gotham a odhalí své druhé já - maskovaného křižáka, využívajícího svoji sílu, intelekt a špičkové triky k boji proti zlým silám.

Hrdina se na plátně objeví i v nepostradatelném Batmobilu, který je křížencem sportovního auta a obrněného vozidla. Funkční verze měla pod kapotou 340 koní, v nejširším místě měřila přes tři metry, na délku pak téměř pět metrů o váze 2,5 tuny.

"Řídit tuhle hromadu plechu je jako když vám Ozzy Osbourne řve do ucha - prostě šílenost," charakterizoval zážitek z jízdy Bale.

Spolu s Michaelem Cainem a Morganem Freemanem už podepsal smlouvu na pokračování Batmana. Producenti o dalším dílu rozhodli poté, co snímek v polovině června vydělal v amerických kinech za první víkend 47 milionů dolarů.

Před Balem si masku Batmana oblékali Michael Keaton, Val Kilmer a George Clooney. První film o Batmanovi s Keatonem v hlavní roli v roce 1989 dosáhl jen v Severní Americe tržeb 251,2 milionu dolarů. V roce 1992 následoval Batman se vrací opět s Keatonem a tržbou 162,8 milionu dolarů, v roce 1995 Batman navždy s Kilmerem vydělal 184 milionů a Batman a Robin s Clooneym 107,3 milionu.