ČT sesbírala třicet nominací na České lvy

Filmové soutěži Český lev, jejíž vítězové budou vyhlášeni v přímém přenosu České televize z pražské Lucerny, přidají lesku zahraniční hosté. Nejsilnější, čtyřčlenná sestava přijíždí z Polska a patří k nejžhavějšímu favoritovi cen, snímku Je třeba zabít Sekala ověnčenému třinácti nominacemi.

Nejsilnější, čtyřčlenná sestava přijíždí z Polska a patří k nejžhavějšímu favoritovi cen, snímku Je třeba zabít Sekala ověnčenému třinácti nominacemi.

Za Sekala se v kategorii nejlepší mužský herecký výkon utkají Olaf Lubaszenko a Boguslaw Linda, za vedlejší ženskou roli byla navržena jejich kolegyně Agnieszka Siteková a o trofej za nejlepší hudbu se uchází Michal Lorenc.

"Vyhrát nemusím, pro mě byl největší zážitek, že po patnácti letech spolupráce s Lindou jsme společně seděli v letadle," říkal včera Lorenc, jenž napsal hudbu k hollywoodskému snímku Krev a víno.

Linda zase prohlašuje, že mu úplně stačilo zahrát si s výtečnými českými herci; Siteková pak považuje za výhru už samu nominaci. "Sekal mi už vynesl další zajímavou nabídku." Soupeřka mladé Polky přilétá pro změnu z Londýna: hvězda prvorepublikových filmů Sylva Langová-Williamsová bude obhajovat jednu ze šesti nominací pro film Postel.

Nejklidněji se tváří severoamerický herec českého původu Jan Rubes, neboť stojí na druhé straně barikády - nebude o ceny soutěžit, nýbrž jednu z nich předávat. "U nás se už tři roky nesmějí používat výrazy jako vyhrál nebo prohrál, ceny se prostě udílejí a dostávají, a myslím, že to byl docela dobrý nápad," prohlašuje Rubes.

Ze šestatřiceti letošních nominací je třicet spojeno s Českou televizí. Zároveň Český lev Kavčím horám trochu zamotal hlavu: hned po slavnostním ceremoniálu má ČT 1 odvysílat dílo tvůrce, který získá cenu za dlouholetý umělecký přínos českému filmu - ovšem jeho jméno se dozví až z přímého přenosu. "Samozřejmě jsme nic neprozradili, pouze jsme televizi poskytli určitý okruh osobností," vysvětlil výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler.

Také mluvčí ČT Renáta Elhenická potvrdila, že mají připraveny různé varianty a teprve až bude laureát vyhlášen, vyberou konkrétní dílo. "Filmy jsme zatím nenakupovali, jen vyblokovali a to od všech majitelů práv včetně Bontonu," přiznala.
Právě nákup starších českých filmů od Bontonu tuzemské televize bojkotují kvůli výši cen. V případě Českých lvů však nemůže ČT spoléhat pouze na kolekci Národního filmového archivu, který obchoduje jen s filmy vyrobenými do půli šedesátých let, či naopak na snímky polistopadové, kde má v řadě případů jako koproducent stálá vysílací práva.