Crash - Fotografie z filmu Crash (2005) | foto: Bontonfilm

Crash plné úsměvů s vyceněnými zuby

Možná, že se mají oficiálně rádi, nebo proti sobě alespoň nic nemají. Ale jakmile se k sobě přiblíží blízko - skutečně blízko - hrozí krvavá srážka. Koho? Lidí různé pleti, ras, názorů.

Nejdříve vyjmenujme ingredience a pak se ptejme, co mají společného. Protože na první pohled nemají společného nic. Kdo, co? Hlavní postavy nového amerického dramatu Crash (neplést si s Bouračkou od Davida Cronenberga!), který 8. září přichází do českých kin. 

Výčet postav následuje. Hospodyně z Brentwoodu. Její manžel, okresní prokurátor. Perský majitel obchodu. Dva policejní detektivové, kteří jsou v osobním životě milenci. Ředitel televize tmavé pleti. Jeho manželka. Mexický zámečník. Dva zloději aut. Policejní nováček. Korejský pár ve středním věku.

Co mají společného? Na první pohled i v politicky superkorektní Americe vůbec nic. Všichni ale žijí v Los Angeles. A tři dny, které je čekají, je spojí způsobem, který by si asi nikdo z nich nepřál. Protože někde mezi nimi se otevírá bolavý prostor mezi černou a bílou, mezi obětí a agresorem.

Podmanivé městské drama se noří do atmosféry Los Angeles po 11. září a sleduje protínání příběhů jeho hlavních hrdinů, pocházejících z různých etnických skupin. Zatímco postavy vzájemně vstupují do svých životů a zase je opouštějí, zkoumá film strach a bigotnost z mnoha různých perspektiv.

V bojové zóně intolerance totiž není nikdo v bezpečí. A nikdo není imunní vůči zuřivosti, která podněcuje násilí a mění životy.

Za filmem Crash stojí scénárista a producent nedávného filmu Milion Dollar Baby Paul Haggis,  který se kromě scénáře ujal i režie.

CRASH (Crash)
drama - thriller, 113 min (Bontonfilm)
režie: Paul Haggis - scénář: Paul Haggis, Bobby Morescoe
kamera: James Muro, Dana Gonzalesová - hudba: Paul Haggis, Mark Isham, Olive
hrají: Sandra Bullock, Matt Dillon, Brendan Fraser, Ryan Phillippe, Jennifer Esposito
oficiální web: www.crashfilm.com
hodnocení iMDB.com: 86% (k 2. září 2005)