Buď v klidu

Buď v klidu - Fotografie z nového filmu Buď v klidu | foto: Falcon

Buď v klidu vhání na scénu křoví showbyznysu

Od dob Pulp Fiction – Historek z podsvětí má každé další setkání Johna Travolty s Umou Thurmanovou své kouzlo. Ale místo komedie Buď v klidu si měli dát radši soukromou schůzku v zapadlém baru.

Volné pokračování inteligentní gangsterské komedie Chyťte ho! totiž přivedl na svět jiný tým, jenž se svezl na módní hiphopové vlně.

Jenže to už je docela jiný svět a hlavně jiný druh humoru než v "jedničce", kde se Travoltův vymahač dluhů a Gene Hackman coby hollywoodský producent navzájem okouzlili svými profesemi.

Ostatně Hackman už ve "dvojce" chybí a Danny De Vito se tu zjeví jen jako letmá připomínka lepších časů. Ale zejména pro Travoltu už tvůrci nevymysleli další zásadní přerod, nýbrž jen drobnou kosmetickou úpravu.

Pozlátko hollywoodského úspěchu se už jeho hrdinovi zajídá, zkusí tedy štěstí v hudební branži, kde spolu s Thurmanovou v roli pěstěné vdovy po zastřeleném kamarádovi mete cestičku mladé talentované zpěvačce.

Což je taková sladká tmavší blíženkyně superstar: chudá, čistá, nevinná, ale přiměřeně rázná dívka, až dosud vyděračsky připoutaná k pochybnému baru. A bary, jak známo, tvoří křižovatky chapadel roztodivných gangů a mafií prorostlých až do zábavního průmyslu.

Nic zajímavějšího se ve filmu neděje, takže mezi předlouhými záběry a ještě delšími hovory vhánějí autoři na scénu podezřelé ruské chlapíky, Stevena Tylera ze skupiny Aerosmith, hereckého Goliáše jménem The Rock, tanečníky a další hrdé členy takzvaného křoví showbyznysu.

Často nadšeně opakují, že je to "hustý", ale nudu na plátně tím nezaplaší a nápad "jedničky" nenahradí. Jen jeden návod vytrhne z dřímoty: hudebník, který mlátí ředitele programu s pohrůžkou Hraj moje věci!, možná řádí i v Česku.