Taťjana Medvecká při natáčení filmu Běžná selhání | foto: Bontonfilm

Tři ženy ve městě, jímž otřásají záhadné výbuchy, spojí Běžná selhání

  • 2
Taťjana Medvecká, Jana Stryková či Rostislav Novák se objeví v nezvyklém nadnárodním projektu. Snímek Běžná selhání vzniká v česko-maďarsko-italsko-slovenské koprodukci.

V tuzemských sceneriích novinku natáčí podle scénáře spisovatelky Kláry Vlasákové, mimo jiné autorky ceněné knihy Praskliny, rumunsko-maďarská režisérka Cristina Grosanová.

Film vypráví příběh tří žen různých generací, které svedou dohromady jejich životní křižovatky a tajemné výbuchy ve městě, kde žijí. Nejstarší z nich, která právě ovdověla, dostane nečekaně výpověď, druhou zasáhne krize mateřství, nejmladší uteče z domova. Když městem otřese série explozí, v rostoucí panice najdou paradoxně sílu čelit vlastní životní situaci.

„Rámec vyprávění sice tvoří nevysvětlitelné výbuchy, ale je potřeba zdůraznit, že Běžná selhání nejsou akční sci-fi. Jde o psychologické drama, které se zabývá vnitřními konflikty hrdinek,“ říká režisérka.

 „Důležitý je dynamický a silný příběh jednoho dne a náhodné spojení tří různých osudů. Díky němu chceme ukázat ženské postavy mimo stereotypní role, které se jim často přisuzují, jako být krásná, být vzorná matka nebo neúnavná pečovatelka,“ líčí Grosanová. 

„Chceme ukázat, že ne všechny páry jsou heterosexuální, ne každý je bohatý a rozhodně ne každý je šťastný,“ pokračuje filmařka, na jejíž projekt dal Státní fond kinematografie deset milionů korun.

Snímek, ve kterém si zahrají ještě Beata Kaňoková nebo Vica Kerekesová, se bude točit v Praze a Plzni do poloviny srpna, s premiérou se počítá na září 2022. 

Scénář Kláry Vlasákové získal ocenění Filmové nadace, režisérka Cristina Grosanová dostala hlavní cenu v Národní soutěži na letošním festivalu PragueShorts za krátký film A tu se zjevil princ a svůj celovečerní debut, tragikomedii Things Worth Weeping For, uvede na přehlídce v Sarajevu.