Smutek paní Šnajderové - Piro Milkani režíruje Annu Geislerovou

Smutek paní Šnajderové - Piro Milkani režíruje Annu Geislerovou | foto: Studio FÁMA 92

Bára Štěpánová v kině rozplakala albánskou vládu

  • 5
Albánské hlavní město má jen dvě kina. A v jednom z nich zažila Bára Štěpánová o víkendu pocity, které s nadsázkou shrnula: "Připadala jsem si jako Mia Farrowová v Karlových Varech."

V Tiraně měl totiž slavnostní premiéru albánsko-český snímek Smutek paní Šnajdrové, v němž Štěpánová hraje jednu z hlavních rolí − po boku Ani Geislerové či Michela Placida, hrdiny seriálu Chobotnice.

"Protože v Albánii vznikne tuším tak jeden film za tři roky, byla to veliká sláva. V kině seděla celá vláda, prezident, premiér, ministři, a všichni při závěrečné srdceryvné scéně mé hrdinky plakali. Ale já málem taky, už podruhé, tak jsem se radši dívala do stropu," přiznala herečka.

Snímek, který natočil někdejší albánský posluchač FAMU a nedávný velvyslanec Albánie v Česku Piro Milkani, čerpá z jeho vzpomínek na 60. léta, kdy s kamerou a spolužáky poznával český venkov − a také lásku, za níž se hrdina po letech vrací.

Do českých kin film přijde 29. května, v Tiraně už se promítá. "Hned od premiéry běží pětkrát denně a pořád je plno," líčí Štěpánová, kterou do místních zvyklostí zasvětila ambasadorka Markéta Fialková.

"Žijí tam vedle sebe lidé různých vyznání, a bez problémů − jedině ateismus je pro ně nepochopitelný," vykládá herečka.

Zjistila také, že korzetové večerní šaty v Tiraně nejen nevadí, nýbrž se od hvězdy očekávají, a že tamní muži nejsou moc galantní, mají-li pomoci s kufrem. "Teď jsem zvědavá, jak Smutek paní Šnajdrové zabere v Česku. Je opravdu zvláštní," míní Štěpánová.