Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Bontonfilm

Avatar vytáhl česká kina k rekordu, čtvrtletní tržby přesáhly 416 milionů

  • 6
Provozovatelé tuzemských kin si prožili výbornou sezonu. Jejich tržby vzrostly v prvním čtvrtletí na rekordní výši 416 milionů korun. Poděkovat za to mohou hlavně Cameronovu trháku Avatar, který od jeho spuštění zhlédlo jeden a čtvrt milionu diváků. Výsledky kin na svých internetových stránkách zveřejnila Unie filmových distributorů.

Česká kina navštívilo od ledna do března téměř 3,5 milionu diváků, tedy téměř o 230 tisíc více než před rokem. Za vstupenky zaplatili o 93 milionů korun více.

Tržby tuzemských kin žene vzhůru od své premiéry loni 17. prosince sci-fi film Avatar režiséra Jamese Camerona, který měl v závěru března v Česku na kontě 1,24 milionu diváků a utržil 202,9 milionu korun. Divácky úspěšná je také komedie Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení, kterou v březnu za necelé dva týdny od premiéry vidělo přes čtvrt milionu diváků. Film utržil přes 30 milionů korun.

Česká kina už loni navzdory hospodářské krizi vykázala rekordní tržby 1,25 miliardy korun, které kvůli vyššímu vstupnému meziročně vzrostly o 31 milionů korun.

Průměrná hodnota vstupného do kin loni poprvé v historii pokořila hranici 100 korun a v závěru roku 2009 činila 100,33 koruny. Letos v prvním čtvrtletí pak průměrná cena vstupenky vzrostla na 119 korun.

Zatímco v roce 1989 lidé za vstupné do kina zaplatili v průměru 6,9 koruny, v následujících letech se jeho cena zvyšovala. V roce 2000 už vstupenka do kina stála v průměru 68,02 koruny.

Loňský jen tříprocentní pokles návštěvnosti kin podle odborníků souvisí zejména s tím, že v kinech byly i v roce 2009 promítány atraktivní tituly, které do kinosálů dokázaly přitáhnout diváky. Podle některých průzkumů ze začátku roku 2009 přitom měly být mezi výdaji, které se Češi loni kvůli krizi chystali omezit, i útraty za vstupné do kin. Provozovatelé multikin ale tvrdí, že krizi zatím na návštěvnosti nepocítili.

Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina, v jejichž pokladnách loni skončilo 87 procent tržeb kin. Na celkové návštěvnosti se multikina podílela 70 procenty.

,