Anifilm 2018 - z filmu Psí ostrov | foto: Anifilm

Letošní Anifilm přeje pejskařům. Na programu má Psí ostrov i Lajku

  • 0
Půvabný snímek Wese Andersona Psí ostrov, který okouzlil už porotu letošního Berlinale a rázem se stal favoritem příštích Oscarů, zahájí českou předpremiérou v první májový den v Třeboni mezinárodní festival animovaných děl Anifilm.

V soutěži celovečerních filmů pro děti se představí minulý uchazeč o Oscara, snímek irské režisérky Nory Twomey a producentky Angeliny Jolie Živitel. O cenu se s ním utká švédský film Gordon & Paddy i dva frankofonní tituly, Velký zlý lišák a jiné příběhy a Zombilenium. Za Česko bojuje Lajka.

V klání celovečerních filmů pro dospělé jsou dva íránské snímky, Vyloučeni z nebe kombinující 2D a 3D animaci i provokativní, mimo Írán natočená, koprodukce Teheránská tabu. 

Z Itálie dorazila Kočičí Popelka, jihokorejskou produkci reprezentuje snímek Skončím prostě na ulici a nechybí polsko-britský snímek S láskou Vincent známý již z našich kin.

Kromě toho se v Třeboni utkají krátké filmy, studentské práce, abstraktní díla nebo hudební videa, kam spadají třeba klipy Fergie i Báry Polákové. Do soutěže nezávislých počítačových her se dostalo dvacet prací, za domácí tvorbu se účastní logická hra Chuchel.

Zvláštní sekce zahrnou světové televizní novinky, tuzemskou kolekci k stému výročí republiky, dokumenty o Jiřím Brdečkovi a Hermíně Týrlové nebo „ostrá“ sestava půlnočních animací určená výhradně dospělým divákům. Cenu za přínos animovanému filmu dostane při slavnostním zahájení Libuše Čihařová.