Angelina Jolie natáčí v Budapešti | foto: AP

Angelina Jolie zase může režírovat, bosenský úřad odvolal zákaz natáčení

  • 6
Angelina Jolie zřejmě umí dobře protestovat. Sarajevské úřady totiž opětovně vydaly americké herečce natáčecí povolení, o které před týdnem přišla kvůli "nevhodnému scénáři". Režijní debut Jolie tak má znovu zelenou.

O povolenku přišla před týdnem kvůli nátlaku žen, které byly během války znásilněny. Podle nich měl být režisérský debut Jolieové vůči nim urážlivý, herečka to však odmítla a prohlásila, že zákaz byl vydán na základě špatných informací o snímku. (více ZDE)

Udělení povolenky oznámil sarajevský producent Jolieové Edin Sarkić. Podle něho tak herečka a její štáb začnou natáčet v bosenské metropoli v listopadu.

Angelina Jolie v Budapešti, kde natáčí film

Snímek, jehož pracovní název je United Love Story (Společný příběh lásky), má vyprávět o vztahu Bosňačky se Srbem. Žádné další podrobnosti zveřejněny nebyly.

Odpor proti filmu vyvolaly dohady, že bude o romanci mezi znásilněnou ženou a jejím násilníkem. Během bosenské války v letech 1992 až 1995 bylo znásilněno několik tisíc žen, převážně šlo o Bosňačky, proto je toto téma v zemi velmi citlivé.

Na odmítavé reakce obětí válečných znásilnění zareagoval ministr kultury muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny Gavril Grahovac, který Jolie povolení odebral. Zpět ho navrátil až dnes. Sarkić minulou středu podal novou žádost, ke které přiložil také scénář, aby možné dohady vyvrátil.

Angelina Jolie natáčí v Budapešti (zde dává pokyny herci Goranu Kosticovi)

První část svého filmu začala Jolieová natáčet před dvěma týdny v Budapešti. Do maďarské metropole přijela se svým partnerem Bradem Pittem.

Bosnu pětatřicetiletá Jolieová navštívila v minulosti dvakrát jako velvyslankyně dobré vůli agentury OSN pro uprchlíky. Při své návštěvě v srpnu pak prozradila svůj plán na režii filmu, v němž má hrát více herců a hereček z bosenského regionu.

,
Témata: Angelina Jolie